4 december, 2023
sälja guld guldmynt

Att köpa och sälja guld och silver

Guld- och silverinvesteringar sägs vara en del av en balanserad portfölj. Med detta menas att investeringar i dessa ädelmetaller tillhör ett av favoritsätten att inflationssäkra portföljen. Guld och silver är en realtillgång och som sådan är de inte känsliga för inflation. Båda metallerna används också till industriella ändamål, samt bland annat till smycken. En annan fördel med guld och silver är att det kan fungera som hedge i kris- och orostider.

Köpa och sälja guld

Jag har själv byggt upp en liten samling svenska guld- och silvermynt genom att köpa från olika samlare och på till exempel Tradera. I en kvalitet som är i normal bruksklass så handlas dessa mynt strax över metallvärdet, vilket får anses vara en acceptabel premie att betala. Men det finns ju förfalskningar av guldmynt, så vet man inte vad man gör så kanske det är bättre att köpa guld hos en guldhandlare.

Sedan 1:a januari 2000 är investeringsguld momsbefriat i hela EU, då guld räknas som betalmedel. Detta gör givetvis fysiskt guld extra intressant som investering. Att sälja guld blir då väldigt enkelt om man av någon anledning behöver kliva ur sin investering.

Fysiskt guld och silver, eller på papper?

De flesta som handlar med guld eller silver gör det i form av olika sorters certifikat som speglar priset på den underliggande metallen. Man kan också handla i börshandlade fonder som guld-ETF:erna Xetra Gold eller ETFS Physical Swiss Gold.

Men i ett verkligt skymingsläge är dock fysiskt guld eller silver det enda som gäller. Ju mindre stabilt ett land är, desto mer kommer invånarna att investera i fysiskt guld. Det kan vara i form av  guldtackor, smycken, eller guldmynt. Guld har ett beständigt värde, är relativt enkelt att flytta på, och borde vara, om skiten träffar fläkten, vara enkelt att använda för att byta till sig varor och tjänster.

Det bör i varje ”preppers” förberedelser finnas planer på hur man kan ta sig ut ur landet ”om ryssen kommer”, för sig och ens familj. Då duger inte pengar på banken, kryptovalutor eller aktier, eller ens svenska kronor – se till att ha en påse pengar i kontanter i USD och Euro, samt som sagt fysiskt guld.

Fysiskt guld i form av en ring eller ett halsband är också en exta försäkring om man skulle åka illa ut på semesterresan – den går enkelt att omvandla till kontanter hos en guldhandlare.