30 september, 2023
olja, oljefält i Texas

Krasch för olja – eller?

I går var det en konstig dag! Helt plötsligt handlades olja till minus $40 per fat! Svenska statstelevisionens Aktuellt och Rapport basunerade ut att oljeproducenterna betalade för att bli av med sin olja! Men stämmer detta verkligen? Spara och Placera försöker reda ut begreppen!

Handla olja?

Olja är, vid sidan av guld, en av de mest populära råvarorna att handla i. Nu kommer ju förvisso du som ”svenne trähatt” inte handla i fysisk olja. Du kommer i stället att handla i någon sorts pappersprodukt, som på ett eller annat sätt speglar oljepriset, med eller utan hävstång.

Vad vi såg igår var att maj-kontrakten för fysisk leverans av USA-olja handlades för sista dagen. Den som sitter med ett sådant kontrakt måste ta emot fysisk leverans av 1.000 barrels (160.000 liter) olja. Inte lätt direkt. Vad värre är – platsen du ska ta emot oljan är i Cushing, Oklahoma!

Problemet som nu uppstod är att på grund av Coronakrisen så står USA mer eller mindre stilla. Ingen reser. Ingen kör bil eller flyger. Inga fabriker rullar (”ingen” är en överdrift, men ni förstår principen). Förbrukningen av olja har alltså stannat av rejält. Oljecisternerna i Cushing är fulla. Pipelinsen är fulla. Tankerfartyg är fulla… Den som satt med kontraktet i går sitter med Svarte Petter, och måste lösa lagringen på något sätt! Därför bjöds det ut negativa priser på detta oljekontrakt, som värst cirka minus $40 per barrel!

I dag är oljepriset tillbaks på ”vanliga nivåer” (förvisso tappat 20% från normalt, men ändå i sammanhalget ”normalt”). Vad har hänt? Jo, nu är det inte maj-terminerna som handlas på exempelvis IG Markets, utan junikontrakten. I vanliga fall så rullar kontrakten över till nästa månad utan att någon märker skillnaden i vad som skett (folk vill ju normalt ha olja). Men i går var det alltså en exeptionell dag. Ingen kunde/ville sitta med Svarte Petter!

Oljebolagen säljer inte med negativa priser

Som du kanske förstår av ovanstående så är det inte oljebolagen som säljer för negativa priser. De sålde sin olja för länge sedan, till någon form av spekulanter. Det är spekulanterna sedan som sitter och gör affärer med varandra. Vissa vill verkligen ha den fysiska oljan, och har sett till att ha lagringsmöjlighet för den. Andra har aldrig velat ta emot den fysiskt, utan har bara spekulerat i rörelse åt ena eller andra hållet. Man kan se detta genom att titta på handelsvolymen. majkontraktet handlades i går till endast tiondelen av volymen för junikontraktet.

Så priskollapsen igår handlar som sagt om att de sista spekulationsdrivna köparna desperat försökte dumpa sina positioner till vilket pris som helst. Folk som handlar olja ”på riktigt” gör inga sådana sista-minutenaffärer.

Däremot är det såklart inte bra för USAs ekonomi om oljecisternerna är fulla – tvärt om katastrof. För är cisternerna fulla och man inte gör av med oljan så måste man stänga ner produktionen. Folk blir arbetslösa, industrier stängs ner, och sedan är vi inne i en väldigt ond spiral.