26 april, 2024
Gör en budget!

6 tips för att din budget ska hålla i längden

Att ha en budget är lika viktigt för att komma igång och spara pengar som det är för att undvika att hamna i skuldfällan.

De flesta håller nog med om att en budget är det första steget mot en bättre privatekonomi. Tyvärr håller nog även många med om att det kan vara otroligt svårt att hålla den uppsatta budgeten och följa den konsekvent över tid.

Så hur gör man? Här är 6 tips från oss på Spara & Placera på hur du får din budget att överleva.

1. Var realistisk

Ett av de främsta skälen till att en budget inte håller är att du inte var realistisk från början. Om du ständigt misslyckas med att nå de uppsatta budgetmålen leder det bara till att du börjar ignorera budgeten mer och mer. Sedan står det inte på förrän du har glömt den helt och hållet.

Överskatta inte dina inkomster och underskatta inte dina utgifter. Var realistisk och se till att ha en marginal i dina prognoser.

2. Var strukturerad

Använd en budgetmall eller budgetkalkyl på nätet för att skapa en budget som är välstrukturerad. Om du bara listar alla inkomster och utgifter rakt upp och ner utan någon inbördes indelning blir det lätt rörigt.

Dela upp inkomster och utgifter. Utgifterna kan du dela upp i fasta och rörliga kostnader. Givetvis bör du helst ha en del för ditt sparande också.

3. Håll det enkelt

För att det ska vara praktiskt möjligt att hålla en budget får den inte vara för invecklad. Poster som mat, försäkringar, nöjen och boende är givna. Däremot kanske du inte behöver specificera varje typ av nöje för sig – bio, teater, balett, boxning eller vad du nu roar dig med. Det får räcka med nöjen kanske.

Blir det allt för detaljerat ökar du risken att det blir för jobbigt att hålla koll på allt och så ger du upp.

4. Ha flera bankkonton

Oavsett hur välstrukturerad och disciplinerad du än är kommer du garanterat att få det lättare att hålla budgeten i längden genom att sätta upp olika bankkonton för olika utgifter. Till exempel kan du ha ett konto för fasta utgifter och ett för rörliga. Skaffar du dig dessutom ännu ett konto för ditt sparande så har du minskat risken radikalt att du är där och ”nallar” resurser från fel budgetpost. Dessutom får du en mycket bättre överblick som dessutom återspeglar hur budgeten ser ut.

5. Håll hårt i plånboken på stan

Se till så att plånboken ligger tryggt i fickan så fort du går utanför dörren. Då tänker vi inte främst på ficktjuvar. Det är vi själva som är den största risken för att plånboken töms. Fika på stan, lunch, snacks och annat känns oskyldigt men det blir mycket pengar i längden. I slutet av månaden kan det mycket väl vara dessa ”små” utgifter som gör att du spräcker budgeten.

6. Skaffa en spar-app

Det kanske enklaste sättet att få full koll på sina utgifter är genom att använda en app där du kan se hur mycket du spenderar på olika utgiftskategorier. Det fina i kråksången är att denna typ av app sköter sig mer eller mindre av sig självt. Du behöver inte sitta och knappa in all information (ja för då ger du givetvis upp förr eller senare).

P.F.C., Tink och Zlantar är tre exempel på den typen av appar. De fungerar genom att läsa av historiken i dina bankkort och konton. Vissa appar erbjuder även egna betalkort.