26 juli, 2024
e-handlare

Vårens trend – e-handelsbolag tar sig in på börsen

I år har flera spännande e-handelsbolag tagit steget in på börsen. Handel på nätet ligger i tiden och det har inte bara att göra med ökad efterfrågan under Covid-19. Allt fler handlar på Internet i takt med att butiksdöden tilltar.

E-handelsfirmor på börsen är i sig ingen nyhet. Här finns redan flera etablerade aktörer som Zalando, Boozt och Footway för att nämna några. Det som är nytt är att nynoteringarna inom e-handel nästan haglat under våren.

Spara och Placera tar en titt på årets heta IPO:s inom onlinehandel. Låt oss ta dem i kronologisk ordning för enkelhetens skull.

Desenio – posters online

Först ut var Desenio som noterades på First North den 25 februari i år. Desenio säljer posters och ramar på webben i över 30 länder i Europa, Nordamerika och Australien.

En enkel affärsidé men inte desto mindre lyckad. Förra året omsatte Desenio över 980 miljoner kronor. Tillväxten från föregående år var över 60 procent och det med en justerad EBITA-marginal som var över 27 procent.

Med den takten finns anledning att tro att omsättningen 2021 blir en bra bit över 1 miljard. Inte dåligt för ett företag som grundades så sent som 2010.

Desenio har sedan introduktionen gått upp ungefär lika mycket som Stockholmsbörsens OMXS30 index, dock var det bra mycket svajigare.

Ytrade Group – premium-fashion till lågpris

Ytrade Group gjorde entré på börsen 9 mars. Även detta bolag noterades på Nasdaq First North. Ytrade Group ligger bakom marknadsplatsen Yaytrade.

På den plattformen kan privatpersoner köpa premiumprodukter inom mode till ett lägre pris än i butik. Konceptet bygger på att bolag och varumärken kan använda marknadsplatsen för att sälja ut lager, returer och samples. Lite som ett Fyndiq för premium fashion kan man kanske säga. Dessutom går det att köpa second hand-produkter från influencers och privatpersoner, en satsning som ligger i tiden.

Detta e-handelsbolag är än så länge mycket litet. Omsättningen förra året låg på under 5 miljoner kronor. Dessutom gjorde det en förlust på nästan 17 miljoner. Ett förhoppningsbolag än så länge med andra ord.

Välkomnandet på börsen var också svalt. Ner dryga 16 procent i skrivande stund.

RugVista – mattor till hela Europa

Mattor då – kan det vara något för börsen? RugVista hade sin IPO på First North 18 mars. Bolaget har mattförsäljning på nätet. I utbudet finns traditionella mattor, orientaliska mattor och de med mer djärv modern design.

Kunderna finns på ett stort antal marknader ute i Europa samt i Sydkorea av alla platser. Att det är ett tillväxtbolag råder ingen tvekan om. Senaste året var omsättningstillväxten över 30 procent. Omsättningen är inte heller blygsam med sina över 560 miljoner kronor förra året. Dessutom går RugVista med vinst så det är ingen förhoppningsaktie direkt.

Investerarna blev riktigt glada av att se RugVista på börsen och aktiekursen har handlats upp med över 30 procent i en stabil trend sedan IPO.

Pierce – motorcykelutrustning på nätet

Sedan var det dags för Pierce som noterades den 26 mars. För ovanlighetens skull skedde detta på Stockholmbörsens Mid Cap och inte på First North. Pierce är ganska långt från mattor, mode och posters. Här är det motorcykelutrusning inklusive reservdelar som gäller. Förvisso går det även att hitta motorcykel- och crossinspirerad streetwear i sortimentet så lite mode finns det även hos denna e-handlare.

Omsättningen i Pierce var rejäl under förra året och låg på över 1,5 miljarder. Ganska moget för börsen med andra ord. Tillväxten var OK med över 20 procent omsättningstillväxt på ett år. Det är dock ett bolag som jobbar på att gå med vinst på riktigt. Just nu ligger det kring ett nollresultat.

Vad tycker börsen om Pierce så här långt? IPO:n gick riktigt bra. Upp över 20 procent i skrivande stund och det utan någon större tvekan hos aktieköparna.

LMK Group – matkassar

Slutligen har vi LMK Group som tog sig in på First North (surprise!) den 29 mars. Vissa produkter lämpar extra bra för e-handel. Böcker, färgpatroner och digitala produkter till exempel. Matkassar kan med fördel läggas till denna lista. LMK Group är bolaget som står bakom bland annat Linas Matkasse. Dessutom finns liknande verksamheter i Norge och Danmark i portföljen.

Omsättningen på 1,2 miljarder förra året imponerar. Dessutom gjorde matkassebolaget ett rörelseresultat på över 90 miljoner. Tillväxten låg på runt 12 procent, vilket kanske inte är så mycket men ändå godtagbart.

Än så länge har börsen gett tummen ner för LMK Group. Efter en dryg månad har kursen backat cirka 8 procent.

Några tankar om börsens nya e-handelsbolag

Det är en mix av e-handlare som tagit sig in på börsen under våren. Den gemensamma nämnaren är givetvis att samtliga utforskar den tilltagande trenden att shoppa på nätet.

Med en högt värderad börs kan vi på Spara och Placera inte undvika att tänka på hur det såg ut kring millennieskiftet när IT-aktier plötsligt blev trendiga. Vi vet ju alla hur det gick sedan.

Men när det gäller dessa e-handlare är det viktigt att poängtera att de flesta inte är några förhoppningsbolag så som IT-bolagen var på den tiden. 4 av 5 har en stark eller mycket stark tillväxt i spannet 12 – 60 procent det senaste året. 3 av 5 gör redan en fin vinst.

Bland riskerna ser vi istället osäkerhetsfaktorer som till exempel att marknaden kan ha svårt att förstå och värdera denna typ av digital verksamhet. Men det gäller talande nog i viss mån även bolagen själva. En studie om e-handel och sökmotoroptimering visade att många av börsens nya e-handelsbolag inte ens har en strategi för hur de ska synas i världens största sökmotor, Google.

Hur ser ”vallgraven” ut för dessa bolag? Med i huvudsak digitala verksamheter finns alltid en risk att en ny eller större aktör kliver in och kopierar affärsidén och erövrar marknadsandelar med hjälp av en avlägset större marknadsföringsbudget.

Då det i huvudsak handlar om småbolag innebär det också att bolagsrisken är högre jämfört med om du skulle köpa aktier i någon av de större och mer etablerade aktörerna. Å andra sidan är tillväxtpotentialen givetvis mycket högre.

Hur det bredare börsklimatet kommer att utveckla sig framöver kommer givetvis också att ha stor inverkan på hur det går för dessa nya börsbolag som lär vara känsligare för svängningar på börsen.