30 september, 2023
börsen den går upp och ner

5 steg för att starta ditt fondsparande

Anledningarna för att spara i fonder varierar, men den vanligaste är att det är ett bra sätt att få avkastning på dina pengar utan att spendera särskilt mycket tid på research. I denna artikel ska vi gå igenom fem av de viktigaste stegen för att påbörja din resa inom fonder för att underlätta själva processen. Om du vill fördjupa dig lite mer kan vi tipsa om Fakta om Fonder, en sajt som går igenom allt och lite till gällande sparande, olika fonder och nyheter på ekonomimarknaden.

Via dessa fem steg får du dock goda förutsättningar att komma igång utan några större konstigheter, men framförallt om du länge varit intresserad av fondsparande utan att ha tagit tillfället i akt.

1: Vikten att investera pengar du kan leva utan

Här gäller det att välja ut en summa som du kan avvara, till exempel efter att alla räkningar är betalda. Många som sparar via fonder lägger undan en del av lönen som de för över direkt till nätmäklaren vilket kan underlätta det hela då du inte ser pengarna ligga tillgängliga på ditt lönekonto .

2: Att bestämma syftet för placeringarna

Om du ska placera pengar i syfte av att få dem att växa är fonder ett betydligt tryggare alternativ än aktier då du sprider ut risken. Det finns även olika kategorier som låg, mellan och högrisk där du kan välja ut alternativ som passar dig bäst.

3: Vilken tidsperiod du väljer för ditt sparande

Hur länge du ämnar att spara är väldigt viktigt då det kan påverka en hel del på längre sikt, särskilt med tanke på att utvecklingen av en fond kan ta tid. Några fonder ser du inte goda resultat på förrän du sparat i över 5 år, men framförallt när det gäller de med lägre risk.

4: Hur mycket risk du är villig ta

Att investera pengar innebär alltid risker, särskilt om du vill få en hög avkastning på det du placerar. Fonder är dock väldigt tacksamma då de ger dig en högre avkastning än ett räntekonto i regel, utan att du riskerar särskilt mycket. Om du väljer en högriskfond får du givetvis mer avkastning, medan lågriskfonder är mycket trygga och stabila alternativ som är väl lämpade för ett mer långsiktigt sparande.

5: Att välja rätt fonder

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på vilka fonder du ska välja, vare sig det rör aktiefonder, räntefonder eller blandfonder. Genom att välja flera olika sprider du ut risken ytterligare, samtidigt som räntefonder är förknippade med betydligt lägre risk än aktiefonder vilket kan vara lämpligt för dig som sparar.