30 september, 2023

5 tips kring att investera i aktier

Det är fullt förståeligt att intresset för aktieinvestering fortsätter att sprida sig världen över. Med hjälp av de rätta besluten kan du få dina pengar att växa rejält så länge du köper och säljer vid den rätta tidpunkten. Om du vill börja med aktieinvestering utan att riktigt vara insatt i vad detta innebär än har du kommit till rätt plats. I den här artikeln ska vi nämligen gå igenom fem praktiska tips som är värda att tillämpa när du väl kommer igång med aktieköp. Fortsätt att läsa och se till så att du gör det rätta valen!

1. Hitta en passande handelsplattform

Att börja investera i aktier på rätt sätt kan du inte göra förrän du har hittat en handelsplattform som lever upp till dina förväntningar. Du har säkerligen vissa krav på den handelsplattformen som du väljer oavsett om du planerar att använda datorn eller mobilen för att handla med aktier, och du bör mer specifikt söka efter en bra nätmäklare.

Vad en utmärkt nätmäklare ska kunna erbjuda är först av allt ett brett sortiment aktier och fonder på olika marknader. Fler valmöjligheter ökar sannolikheten för att du ska få tag på en typ av aktie eller fond som blir passande för just dig. Courtaget (avgiften) för att både köpa och sälja aktier ska dessutom vara låga, och det får gärna finnas verktyg för teknisk analys.

Säkerställ samtidigt att handelsplattformen som du använder dig av har en lättnavigerad layout. Du ska klart och tydligt få all den informationen som du behöver för att ta välgrundade beslut kring vilka aktier du vill investera i. Layouten ska aldrig komma i vägen för dina investeringar eller dölja viktig information. För att fördjupa dig ytterligare i allt som har att göra med handelsplattformar och aktieköp kan du klicka här.

2. Tänka långsiktigt!

Vissa experter med lång erfarenhet av aktieinvestering kan dra nytta av rörelser inom aktiemarknaden och köpa samt sälja vid rätt tidpunkt för att på kort sikt få pengarna att växa. Detta är dock mycket svårt och riskabelt för de flesta, så om du vill minska risken av att förlora alla dina investerade pengar är det bättre att tänka långsiktigt. I en majoritet av fallen presterar de långsiktiga investerarna bättre än de kortsiktiga, så ta gärna det säkra före det osäkra om du vill spara pengar.

Det är vanligt att en akties värde fluktuerar ganska rejält på kort sikt, men på lång sikt går många aktier sakta uppåt. Om du därför tar beslutet att behålla en aktie i några år finns det en stor chans att du i slutändan vinner på detta.

Aktierna som du bör investera i om du tänker långsiktigt är inom bolag som är väletablerade, men som trots detta med stor sannolikhet kommer att fortsätta att växa. Vi talar här om kända bolag som bland annat Apple, Google och Amazon. Det finns exempelvis inga tecken på att Apple produkter snart förlorar sitt fotfäste inom teknologins värld, så att köpa aktier inom Apple och att sedan hålla fast vid dessa under en lång tid kan vara ett smart beslut.

3. Investera i flera olika sorters aktier

Att klamra dig fast vid en typ av aktie är inte alltid det bästa valet. Du kan känna dig manad att investera alla dina pengar i en viss aktie om det nu verkligen är så att det bolaget ser lovande ut, men då hänger också allting på just det bolaget. Om det plötsligt skulle börja gå dåligt har du förlorat hela din investering, och inte är detta särskilt roligt för din plånbok. Covid-19 är ett exempel på en plötslig och oförutsägbar händelse som satte käppar i hjulet för många bolag, och om du då har investerat alla dina pengar i flygbolag kan det se mörkt ut för dig.

Med detta i åtanke bör du därför sprida ut dina risker, och detta gör du genom att investera i aktier inom flera olika sektorer. Även om det då skulle börja gå dåligt för ett sorts bolag har du andra aktier som du kan falla tillbaka på, och det här är därför mindre riskabelt.

Ett bra sätt att sprida ut dina risker på är genom att exempelvis lägga en fjärdedel av dina pengar på internationella aktier, en fjärdedel på tillväxtaktier, en fjärdedel på aktier inom förnybar energi och sedan den sista fjärdedelen i stora utdelningsaktier. Genom att tillämpa dessa säkerhetsåtgärder finns det en mindre risk att du förlorar alla dina investerade pengar och handlar därför med aktier på ett smart sätt.

4. Gör upp en plan och håll dig till den

Det kanske låter en aning uppenbart, men det är viktigare än man kanske tror att göra upp en plan och att sedan se till så att den följs till punkt och prickat. Med tanke på att aktier fluktuerar ständigt är det inte förvånande om du känner viss stress över att just det företaget som du har lagt pengar på för närvarande är på väg nedåt. Här är det dock viktigt att du inte paniksäljer då detta oftast leder till att du förlorar dina pengar.

Investera i aktier
När du ska investera i aktier – gör en plan och håll dig till den!

Det du ska göra är som sagt att skapa en plan. Bestäm dig för hur många aktier du ska köpa, hur många aktier du får äga under en viss tidsperiod och när du är beredd att sälja dem. Du kanske till exempel bestämmer dig för att köpa 10 olika aktier och att sedan behålla dem i minst tre år innan du säljer. Detta hindrar dig från att ta förhastade beslut och kommer i många fall att ge dig positiva resultat.

Som tidigare nämnt är långsiktiga investeringar ”the way to go”, och om du behåller dina aktier inom väletablerade bolag under flera års tid finns det en stor chans att du kan tjäna pengar på dina beslut.

5. Investera bara för pengar som du har råd att förlora

Trots att du tillämpar alla möjliga försiktighetsåtgärder för att se till så att du går med vinst går det inte alltid att förutspå hur aktiemarknaden kommer att se ut. Det sista tipset är därför att alltid endast investera pengar som du har råd att förlora. Det är aldrig en garanti att du kommer att gå med vinst, och det finns alltid en risk att allting går förlorat.

Det är viktigt att du är realistisk och därför inte använder livsviktiga pengar på att köpa aktier. Det ska vara ett spännande tidsfördriv som möjligtvis kan leda till någonting positivt – inte ett bergsäkert sätt att tjäna pengar på.

Ytterligare investeringsmöjligheter

Det är inte ovanligt att de som investerar i aktier också har spanat in andra investeringsobjekt såsom valutahandel eller kryptovalutainvesteringar. Det finns en lång rad investeringsmöjligheter här i världen, och om du är intresserad av att vidga dina vyer ska vi lite snabbt kika närmare på dessa två ovannämnda investeringsmöjligheter. Se till så att du även gör din research och tar reda på både för- samt nackdelar med olika investeringsobjekt innan du kastar dig in i världen av valutahandel eller kryptovalutainvesteringar.

Att ta del av valutahandel

Du har säkerligen tidigare hört talas om växelkurser. Dessa talar om för dig hur mycket en valuta är värd i förhållande till en annan valuta. Ett stort antal länder använder sig av valutor med en rörlig växelkurs, och detta syftar på att valutans värde ofta fluktuerar till följd av tillgång och efterfrågan. Det är möjligt att använda dessa fluktueringar till din fördel så länge de rätta besluten tas, och det är här som valutahandel kommer in i bilden.

Om vi säger att den amerikanska dollarn är värd 9 svenska kronor kanske en valutahandlare väljer att växla ett visst belopp svenska kronor till den amerikanska dollarn. Efter en viss tid kanske värdet har höjts, och plötsligt är den amerikanska dollarn värd 13 svenska kronor. Då växlar valutahandlaren tillbaka pengarna för att gå med vinst.

Valutakursen kan du få en överblick av via en lång rad olika applikationer, men det är också fullt möjligt att söka på Google för att hålla koll på hur mycket en valuta är värd gentemot en annan. För dig som lockas av att testa på aktieinvestering kanske valutahandel även är någonting att kika närmare på.

Att investera i kryptovalutor

Kryptovalutor talas det ständigt om, och inte minst det mest populära myntet i världen: nämligen Bitcoin. Den här typen av digital och decentraliserad valuta tillåter folk världen över att genomföra transaktioner utan att mellanhänder såsom centralbankerna lägger sig i. Det ger mer kontroll, frihet och anonymitet.

Kryptovalutor har blivit utomordentligt populära investeringsobjekt, och för närvarande finns det tusentals olika kryptovalutor att köpa och sälja. Några av de allra vanligaste är Bitcoin, Ethereum och Dogecoin. Det kan vara ganska riskabelt att investera i kryptovalutor då deras värden fluktuerar ganska rejält, så det är inte alltid enkelt att förutspå hur framtiden ser ut för de olika valutorna. Se därför till så att du gör gott om research innan du tar beslutet att investera i kryptovalutor, och detta gäller även när det kommer till valutahandel och aktieinvesteringar.