4 december, 2023
elen

Det här med höga elpriser…

Hade det inte varit för att läget vore så allvarligt, så hade man varit full i skratt över Socialdemokraternas skamlösa röstfiskande idag där de lovar återbetalning på elskatten – för att elpriset är högt. Detta när det är Socialdemokraterna styrda av Miljöpartiet som har satt oss i denna situation. ”Som av en slump” ska också utbetalningen av stödet sker senare – läs lagom några månader före valet i år. För sex miljarder försöker alltså sossarna villaägarnas röster. Hata slumpen!

Politikens yra höns

Det är tydligt att S-regeringen agerar helt i panik. Sju års Miljöpartistisk destruktiv energipolitik slår nu till med full kraft (och det är inte ens kallt ute). Låt oss sammanfatta politikspinnet förresten:

  • Att stänga kärnkraftverk påverkar/höjer inte elpriset, här gäller inte lagen om tillgång och efterfrågan
  • Att bygga solkraft och vindkraft sänker däremot elpriset, plötsligt gäller lagen om tillgång och efterfrågan
  • Höga elpriser i Europa beror på på att Tyskland lagt ner kärnkraften och därmed importerar rysk gas. Se dock första punkten, nedläggning av kärnkraft påverkar ej priset i Sverige, bara i Europa
  • Att tillfälligt sänka, eller ta bort, elskatten är komplicerat enligt dagens presskonferens
  • Att införa ett stödsystem för villaägare är däremot inte komplicerat.

Sänk momsen!

Först och främst, det finns en extremt enkel lösning på att förenkla bidraget – sänk momsen från 25% till 6% på elen. Om jag räknar rätt så tjänar staten sju miljarder på momsen på det höga elpriset, och dagens energiutspel skulle kosta sex miljarder. Sänk momsen, så jämnar det i alla fall ut sig.

Planerbarhet

De villor med direktverkande el som byggdes på 1970-talet byggdes för att då var kärnkraftselen det absolut billigaste och miljövänligaste alternativet. Folk vill göra rätt, och vill dra sitt strå till stacken. Sedan rycker Miljöpartiet undan mattan genom att lägga ner kärnkraften. Lagen om tillgång och efterfrågan slår till, och elpriserna rusar.

Exakt samma sak skedde för övrigt med Dieselbilarna, ett tag var Diesel det mest miljövänliga man kunde köra på, folk köpte Dieselbilar och sedan sa politikerna ”haha, vi lurades bara”. Numera straffbeskattas Diesel. Människor måste kunna lita på politikerna långsiktigt, om privatpersonerna med sina privata investeringar ska ”rädda planeten”.

När elpriserna är så höga som de är nu, så får detta också andra effekter på svensk ekonomi. Förutom att företagens utgifter ökar i sin produktion, så måste folk spara pengar på annat för att ha råd med elen. För den svenska ekonomin är höga elpriser alltså en riktig dubbelsmocka, företagen måste höja priserna för att kompensera för elpriset, och de måste höja priserna ännu mer för att folks köpkraft har blivit mindre. Elpriserna driver alltså inflationen, både direkt och indirekt.

Måtte Miljöpartiet komma under 4% i nästa val. Jag är helt övertygad om att hela Miljöpartiet är en rysk påverkansoperation, ättlingar av den Sovjetstödda ”fredsrörelsen”.