30 september, 2023
spara energi el

Fler sätt att spara el

Vi skrev i vår förra artikel ”den ej använda kilowattimmen är den som ger allra bäst besparing på marginalen”. Låt oss gå igenom några fler olika sätt att spara på elen!

Lägenheten

Bor du i lägenhet så har du ”tyvärr” inte så himla många möjligheter att påverka din elförbrukning. Men visst finns det några saker att göra. Dels så ska du såklart välja ett billigt elbolag till att börja med. Ersätt alla lampor med LED-lampor, och se till att stänga av alla energitjuvar som står i stand-by läge hela tiden.

Att ha telefonladdaren instoppad i uttaget gör att den drar energi hela tiden. Vi tipsade i vår förra artikel om att en fem-vägs grenkontakt med strömbrytare kostar 80 kr hos Clas Ohlson. Den gör att du enkelt kan stänga av exempelvis datorhörnan med ett klick, utrustning (dator, skärm, skrivare, laddare) som annars står i stand-by läge och drar ström helt i onödan.

Att dammsuga baksidan av kyl/frys någon gång om året gör att luften cirkulerar lättare bakom, vilket kan sänka elförbrukningen även i lägenheten. Och att tina fryst mat i kylskåpet tar lite längre tid än att ha den framme i köket (eller i mictron) och kräver lite planering, men sänker din elförbrukning.

Villan

För de som däremot bor i en villa eller liknande så finns det däremot mycket att göra för att hålla nere din elförbrukning. Ovanstående förslag för lägenheten gäller såklart även i villan, men i det egna huset där du betalar för din uppvärming på ett helt annat sätt finns mycket att göra på energiområdet.

För varje grad varmare du har inne så är en tumregel att din energianvändning kan öka med upp till fem procent. En så enkel sak som att dra för gardinerna under vintertid kan spara en hel del energi, då gardinerna håller faktiskt fungerar som en extra fönsterisolering.

Investera i villan

Med dagens elpriser är en värmepump en väldigt bra investering! Om du har elpanna eller direktverkande elvärme i villan så kan du installera en luft/uftvärmepump för en (modernt isolerad) villa på runt 25.000 kr. Den kapar i så fall kostnaden för din uppvärmning med två tredjedelar. Med de elpriser vi hade i vintras så skulle den betala sig på något eller några få år. En mycket bra investering alltså, som dessutom höjer värdet på huset!

Solceller är också en investering som ökar värdet på villan, och kommer kapa energikostnaderna rejält under vår, sommar och höstmånaderna. Bor du i södra delarna av landet (eller om det är snöfritt) så får du ”hjälp på traven” även vintertid. Har du en stor elförbrukare även under sommartid, exempelvis en elbil, så är detta något du definitivt ska kika på!

Värme stiger uppåt – det är ganska enkelt och hyggligt billigt att tilläggsisolera vinden genom att spruta in isolering. Du behöver dock ha hjälp med att utvärdera denna möjlighet, det passar inte alla hus då det kan uppstå mögel på vinden om den blir för kall av mer isolering.