26 juli, 2024
luftvärmepump

Investera i luftvärmepump och solceller!

Vi har bitvis väldigt höga el- och energikostnader i Sverige nu under somaren, och flera gånger värre kommer det bli i vinter! Sverige har fyra elhandelsområden, och ju längre söderut i landet du kommer desto dyrare blir elen. Samtidigt: Ju längre söderut desto bättre är förutsättningarna för att installera luftvärmepump och solceller. I vissa fall är det en investering som kan betala av sig på bara några år!

Luftvärmepumpar

En luftvämepump kan slarvigt sägas fungera på samma sätt som ett kylskåp – den pumpar energin från ett ställe (utomhus) till ett annat (inomhus). Luftvärmepumparna finns i tre olika varianter, luft/luft-värmepump, luft/vatten-värmepump och frånluftsvärmepump. Vissa av dem (luft/luft och vissa luft/vatten) kan även köras ”baklänges”, det vill säga de ger kyla på sommaren och värme på vintern.

För att få maximal nytta av en värmepump så ska du enligt Luftvärmepumpguiden ha ett hus med någorlunda öppen planlösning och där luft/luftvärmepumpen kan ersätta exempelvis direktverkande eluppvärmning, eller luft/vattenvärmepumpen kan komplettera ett redan installerat vattenburet värmesystem.

En värmepump kostar runt 20.000 kr (villa på 150 kvadratmeter) eller 13.000 kr (sommarstuga, 70 kvm) och fungerar ner till minus 20 grader. Vissa modeller klarar minus 35 grader. Så kallt blir det väldigt sällan i Skåne – och det är också här i södra Sverige som elen är som dyrast. Förutom att luftvärmepumpen direkt höjer värdet på villan eller sommarstugan så kan den i vissa fall betala av sig på några få år!

Solpaneler

I sommar har jag rest runt en hel del, och slagits av hur få villor som har investerat i solpaneler (solceller). En typisk solcellsinstallation kostar runt 100.000 -150.000kr, men det är mycket beroende av vilka solceller du väljer, hur bra ditt villatak är placerat väderstrecksmässigt och hur stort det är. Solpaneler producerar el när solen skiner (vilket den gör mer i södra Sverige) och när det är snöfritt (vilket det ofta är i södern). Som du ser så är det många parametrar som påverkar återbetalninstiden, men snittiden för återbetalning i Sverige på de installationer som görs är cirka 10 år – i vissa gynnsamma fall betydligt kortare. Solcellerna håller i minst 25 år, så på hela livslängden är anläggningen mycket gynnsam för plånboken.

Återbetalningstiden beror också på om du använder all din producerade el själv eller om du väljer att sälja ditt överskott. Många säljer den producerade elen på dagtid (när priset är som högst) och köper sedan ”tillbaks elen från nätet” på natten när den är som billigast för att exempelvis ladda bilen på natten.

Sitter du idag i en villa med direktverkande eluppvärming är kombinationen värmepump och solceller något som radikalt kan sänka dina elkostnader i huset. Om du inte har sparpengar undanlagda för investeringarna så kolla om du kan öka bolånet. Både solceller och värmepump höjer värdet på bostaden, så ett snack med banken bör kunna lösa finansieringen.

Källor:

https://www.luftvarmepumpguiden.nu/

https://www.vattenfall.se/solceller/