4 december, 2023
klocka lån

Att låna pengar

Det finns många olika tillfällen då man kan behöva låna pengar, och många olika anledningar till att man behöver ta lån. Det finns dock även stora variationer mellan olika lån och långivare, och många saker som kan vara bra att tänka på när man ska låna pengar. Här kommer vi att gå igenom några av dessa saker.

Jämför alltid lån

Det viktigaste att tänka på när man ska låna pengar är att jämföra olika alternativ, och inte bara ta det första lånet man hittar. Detta kan nämligen leda till såväl hög ränta som dåliga villkor, och i värsta fall riskerar man att inte kunna betala tillbaka lånet och få en betalningsanmärkning.

Börja därför alltid med att jämföra olika alternativ. Det här handlar förstås till stor del om att jämföra räntan och välja ett lån med så låg ränta som möjligt, men det finns även andra saker att ta hänsyn till. Olika långivare kan till exempel erbjuda olika summor, olika återbetalningstider och olika villkor.

Använda låneförmedlare

Något som är viktigt att känna till när det gäller lån är att en kreditupplysning tas varje gång du skickar in en ansökan, och varje kreditupplysning försämrar din kreditvärdighet vilket gör det svårare för dig att få lån. För att minska risken att bli nekad och sedan behöva testa en annan långivare, och därmed dra på sig flera kreditupplysningar, så kan man istället använda en låneförmedlare.

En låneförmedlare skickar din ansökan till flera olika långivare, ibland fler än 30 stycken, och alla dessa svarar sedan på den. En stor fördel med detta är att man bara tar en kreditupplysning som alla långivare delar på. Andra fördelar är till exempel att du bara behöver fylla i en enda ansökan, och att du kan jämföra olika erbjudanden på ett enkelt sätt och hitta den bästa räntan.

Påverka din ränta

Även om man kanske inte alltid tänker på det så kan man påverka räntan själv på många sätt. På lång sikt kan räntan påverkas genom att man till exempel förbättrar sin kreditvärdighet, till exempel genom att undvika att ansöka om lån och att använda låneförmedlare när man behöver göra det, för att helt enkelt minska antalet kreditupplysningar. Ett annat sätt att påverka räntan på sikt är att förbättra sin lön.

När det väl är dags att ansöka om ett lån så går det förstås inte att göra något åt kreditvärdighet och lön, men det finns andra saker man kan göra. Handlar det om ett större lån så kan det vara en bra idé att ha en medlåntagare, eftersom detta inte bara ökar chansen att bli beviljad utan även kan påverka räntan. Även lånesumman och återbetalningstiden påverkar räntan, så låna inte mer än vad du behöver.