26 juli, 2024
en lathund när du ska köpa bostad

Tre saker du behöver veta när du ska köpa bostad

Ett bostadsköp kan kännas obekvämt och kanske till och med lite läskigt. Framförallt om det är första gången. Det är handlar ju om stora summor pengar och det är många saker att tänka på och vara införstådd med. Vad är viktigt att se titta efter på visningen? Hur går en budgivning till egentligen? Vad betyder begrepp som “lånelöfte”, “lagfart” och “pantbrev”? Vi kan inte svara på alla frågor, men här kommer en lathund för de viktigaste begreppen du kommer i kontakt med när du ska köpa bostad:

Lånelöfte – intyg på att du får låna pengar

Att köpa ett hus eller lägenhet är dyrt. Och de flesta behöver låna pengar för att över huvud taget kunna köpa en egen bostad, eller bygga nytt hus. Så innan du börjar leta efter drömbostaden behöver du veta hur mycket pengar du får låna. På så sätt vet du var du kan lägga ribban. För att ta reda på detta ansöker du om lånelöfte hos en bank. När du har fått ditt lånelöfte fungerar det som ett slags intyg på att du faktiskt får låna pengar och hur mycket. Det banken gör när du ansöker om ett lånelöfte är att bedöma din återbetalningsförmåga utifrån din ekonomiska situation. Du kan ansöka hos flera långivare för att själv bedöma vilket erbjudande som passar dig bäst.

Lagfart – ett bevis på att du äger fastigheten

Lagfart är ett ägarbevis som du ansöker om när du köper ett hus. Ansökan gör du hos Lantmäteriet och den ska innehålla köpekontraktet (en form av överlåtelseavtal) i original, fullständigt fastighetsbeteckning samt ett aktuellt värdeintyg. Är det så att du har ärvt huset eller fått det i gåva är det ett överlåtelseavtal i form av testamente eller gåvobrev som ska bifogas istället. Du behöver inte oroa dig för att Lantmäteriet ska behålla dina originaldokument, de skickas tillbaka till dig så snart de har granskats.

Bra att veta är att Lantmäteriet tar ut en expeditionsavgift om 825 kr för att behandla ärendet och det tillkommer även en kostnad – så kallad stämpelskatt – om 1,5% av köpeskillingen. Om du köper en bostadsrätt så behöver du inte ansöka om lagfart eftersom bostadsrättsföreningen då äger fastigheten.

Pantbrev – en säkerhet för lånet

När du har tecknat ett bolån för husköp kräver banken att du lämnar ett pantbrev som säkerhet för lånet. Detta fungerar som ett bevis på att ditt hus är pantsatt hos banken i och med att det finns en inteckning i fastigheten. Detta innebär i sin tur att banken kan tvinga dig att sälja huset för att få tillbaka lånesumman om du inte betalar låneräntan som överenskommet.

De enda som kan utfärda pantbrev är Lantmäteriet och kostnaden för att göra detta är 2% av beloppet du vill inteckna samt en avgift på 375 kr. Köper du däremot ett hus som det redan finns pantbrev på får du överta dessa. De är nämligen knutna till fastigheten, oavsett vem som äger den. Du behöver alltså bara söka pantbrev på skillnaden mellan ditt lånebelopp och de pantbrev som redan finns. Precis som med lagfart behöver du endast söka pantbrev vid köp av hus och inte bostadsrätt.

Känner du dig mer rustad att köpa en bostad nu? Vad skönt – lycka till hos mäklaren!