15 juni, 2024
Topp Fem saker i nya budgeten

Nya budgeten – Topp fem!

Spara och Placera gillar listor. Idag listar vi topp fem saker i på den nya M + KD-budgeten som röstades fram i Riksdagen i förra veckan. Vad innebär den nya budgeten egentligen?

1. Sänkt skatt för anställda

Först och främst utökas jobbskatteavdraget med 10 miljarder kronor på årsbasis. Det innebär en skattesänkning för alla som arbetar på upp till 210 kronor varje månad. Detta är den enskilt största posten i den nya budgeten. Dessutom kommer vi att få betala mindre statlig inkomstskatt när brytpunkten höjs från 40 600 till 42 000 kronor. Totalt 4 miljarder kronor handlar det om. Den som får betala statlig skatt kan räkna med knappt 300 kronor lägre skatt per månad. Skattesänkningarna för anställda kan alltså uppgå till totalt cirka 500 kronor i månaden.

2. Mer resurser till polisen, försvaret och vården

Moderaterna och Kristdemokraterna har även låtit några av valdebattens viktigaste punkter återspeglas i budgeten. Polisen, försvaret och vården får tillsammans drygt 11 miljarder kronor extra. Tanken är bland annat att få fler poliser i tjänst och att de långa vårdköerna ska kortas. Försvaret är i stort behov av nya resurser för att kunna upprätthålla svensk försvarsförmåga. Den nya budgeten innehåller därför anslag om cirka 3,9 miljarder mer än övergångsregeringens förslag.

3. Höjt tak för RUT-avdraget

Taket för RUT-avdraget ska höjas från 25 000 till 75 000 kronor. Det är bra för den som anlitar hjälp för flera olika hushållsarbeten. Den som till exempel anlitar extrahjälp för gräsklippning, hemstädning Stockholm, barnpassning eller flyttstädning Stockholm kommer nu knappast behöva oroa sig för att taket nås och att RUT-avdraget inte räcker till. Lagförslag måste fram innan det höjda RUT-avdraget kan träda i kraft. Det höjda RUT-taket förväntas bidra till att fler släpps in på arbetsmarknaden. Samtidigt är det ingen stor post i budgeten då höjningen bara kostar 50 miljoner kronor per år.

4. Sänkt skatt för pensionärer

Sveriges pensionärer kan räkna med mindre skatt från och med nästa år. I den nya budgeten sänks skatten med 5,2 miljarder kronor. Pensionärernas situation har varit ett hett debattämne och samtliga partier verkar vara överens om att något måste göras. Moderaternas och Kristdemokraternas budget var extra generös på denna punkt jämfört med övergångsregeringens budgetförslag. Dessutom blir det lättare för pensionärer att vara kvar i arbetslivet när den extra arbetsgivaravgiften för personer över 65 sänks.

5. Minskade onödiga utgifter i budgeten

Budgeten innehåller även skrotning av vissa onödiga utgifter i rödgrön kulör. Den nya Jämställdhetsmyndigheten ska avskaffas eftersom det finns mer effektiva sätt att uppnå ökad jämställdhet i samhället. Byggsubventionerna avskaffas liksom skattereduktionen för fackföreningsavgifter. Dessutom ska arbetsmarknadspolitiken effektiviseras, vilket innebär minskade anslag för Arbetsförmedlingen.

En tanke på “Nya budgeten – Topp fem!

Kommentarer är stängda.