18 juni, 2024
Uteplats altan med trädäck

5 tips för en billigare uteplats!

Hör du till dem som drömmer om en härlig uteplats nu till våren? Det finns väl inget mysigare än att kunna sitta ute och äta medan man tittar ut över trädgården eller sommarhimlen, och en uteplats kan ganska enkelt skyddas mot väder och vind om man vill kunna sitta ute så mycket som möjligt. Här kommer några tips för att spara pengar på uteplatsen!

1: Välj läge för uteplatsen med omsorg.

Ett bra läge har platt mark, eftersom det är mycket dyrare om du måste börja med att jämna ut marken innan byggnationerna kan börja. Ifall du vill ha ett utekök, belysning eller annat du vill dra el till, så är det bästa alternativet att det ligger i anslutning till huset.

2: Det finns andra alternativ till trädäck.

Trädäck är väldigt populära eftersom de är väldigt fina, men de blir ofta en ganska dyr historia om du inte är är händig och kan bygga det själv. Sedan kräver det även underhåll, det måste t ex oljas in regelbundet. Kanske grus skulle passa in på din uteplats, eller stenläggning? Leta inspiration på nätet så får du många bra idéer och en bra inblick över hur slutresultatet kan tänkas se ut med olika material.

3: En bra dörr

Något som de flesta tycker är värt att spendera en slant på är dörren till själva uteplatsen, eftersom den ger väldigt mycket karaktär till vår altan eller terrass. Det populäraste alternativet är utan tvekan pardörrar, som ger en bred förbindelse mellan hus och altan. En pardörr är en dörr med och utan glas som ger en väldigt inbjudande känsla samtidigt som den är praktisk. Att förflytta stora möbler är inte längre ett problem, och när pardörren står på vid gavel kommer uterummet automatisk att kännas som en del av huset. Pardörrar går även under benämningen dubbeldörrar, och de går att få i en en mängd olika utföranden och färger för att perfekt matcha dina behov. Titta närmare på vad de kostar, du blir säkert överraskad av hur prisvärd en dubbeldörr faktiskt är.

4: Begagnade möbler

Spara pengar genom att köpa begagnade utemöbler! Det finns massor av billiga varianter i bra skick, det är enkelt att måla om dem eller byta kuddar om de inte riktigt passar din stil. Titta speciellt efter begagnade restaurangmöbler – dessa är oftast väldigt slitstarka. Något annat som är bra att fynda second hand är krukor. Fyll din uteplats med alla dina favoritväxter för att göra det ombonat, ju mer du kombinerar olika storlekar och sorter desto finare blir det. Du kan också skapa vindskydd på det här viset, sätt upp ett spraymålat armeringsjärn som klätterväxter sedan kan växa på.

5: Belysning

Sist men inte minst – glöm inte mysbelysningen. Solcellslampor finns i alla de slag, och då behöver du inte oroa dig för strömförbrukningen. Stora lyktor med blockljus är också perfekta för att skapa stämningen du vill ha på en uteplats.