4 december, 2023
miniräknare kontokredit

Kreditkort eller kontokredit? Vi reder ut för- och nackdelarna

Kreditmarknaden kan kännas som en djungel för den som saknar kunskap. Begreppen kan upplevas som ovana och komplicerade, och krediter har ofta komplexa villkor som man måste förstå sig på. Därför väljer dessvärre många i slutändan fel kreditgivare och även fel sorts kredit. Därmed får personen i fråga inte möjligheten att nyttja kreditens fulla potential, något vi nu vill försöka motverka.

Idag har vi två huvudsakliga sorters krediter i Sverige; nämligen traditionella kreditkort och något som kallas kontokredit (eller kreditlån, alternativt kreditkonto). Och i ett försök att hjälpa våra läsare hitta den lösning som passar dem bäst har vi sammanställt en jämförelse av kreditkort och kontokrediter.

Kontokredit

kontokredit.nu kan man läsa att en kontokredit är “en summa pengar som du lånar från en bank eller ett låneinstitut men där du inte behöver nyttja hela beloppet på en och samma gång”.

Kontokrediten är med andra ord ett belopp som du beviljas av en bank eller en långivare mot ett löfte om att du ska betala tillbaka de pengar du använder. På grund av detta kan en kontokredit beskrivas som en kombination av ett kreditkort och ett mindre snabblån.

Tidigare var det i regel vanliga banker som beviljade kontokrediter, men idag ser marknaden annorlunda ut. Därför behöver man istället vända sig till en lån- eller kreditgivare som specialiserar sig i krediter och lån för företag och privatpersoner.

Kontokrediter är i regel begränsade till mellan 3 000 och 50 000 kronor och kommer oftast med minsta krav på hur mycket man måste betala tillbaka varje månad (när krediten används). Du väljer själv om du vill ha krediten insatt på ett redan befintligt bankkonto eller ett konto som tillhandahålls av kreditgivaren.

Kreditkort

Ett kreditkort är mycket snarlikt en kontokredit, fast med ett par viktiga skillnader. Till exempel kategoriseras kreditkort inte som lån på samma sätt som en kontokredit, detta eftersom kreditutrymmet inte förändras när man förbrukat det. Kreditkort har också ett par unika fördelar för dig som kund, däribland poängsystem, reseförsäkringar, bonusar och återbetalningar.

Du kan med andra ord få ut mycket mer av ett kreditkort än bara det beviljade kreditbeloppet. Vidare är beloppen som erbjuds högre och exklusiva kreditkort kan ha högsta gränser på flera hundratusen.

Den största nackdelen med kreditkort i jämförelse med kontokredit är kostnaden då ett kreditkort, utöver ränta, ofta kommer med diverse avgifter och valutapåslag i utlandet.

Vilken lösning är bäst?

Vi hoppas att du nu har en lite bättre förståelse om skillnaderna mellan kontokrediter och kreditkort. Däremot kvarstår den stora frågan: vilken kreditlösning är egentligen bäst?

Dessvärre finns det inte ett rakt svar på den frågan då det beror på dina behov och krav, såsom hur stor belopp du behöver, hur bra din kreditvärdighet och om du är en privatperson eller ett företag.

I korta drag kan man säga att ett kreditkort är lämpade för dig som vill ha tillgång till samma kreditbelopp hela tiden. En kontokredit, å andra sidan, är bättre lämpad om du behöver ett mindre lån inför exempelvis en renovering, ett bilköp eller bara för extra spenderingsmöjligheter.

OBS! Både kreditkort och kontokrediter har höga krav du måste uppfylla. Dels får du inte ha betalningsanmärkningar och dels måste du bevisa att du har inkomsten som krävs för att stödja krediten du vill bli beviljad.