3 december, 2023
rädda jorden genom att återanvända elektronik

Spara pengar och rädda planeten samtidigt!

I den teknologiska världen vi lever i idag kan den moderna människan inte klara sig utan elektronik. Utan en mobil blir vi totalt handlingsförlamade, utan en dator eller surfplatta har vi inte längre några tidsfördriv och utan en stor platt-TV blir varken fotbollsmatcherna eller Netflix lika underhållande. Problemet med vår nya, bekväma livsstil är att den inte är hållbar i längden – framförallt inte för vår planet, men i många fall även för plånboken.

Slösa inte resurser

Världens resurser är begränsade, och något som verkligen verkar bli den största utmaningen för den närmaste framtiden är vårt konsumtionssamhälle som bygger på en slit-och-släng kultur. Elektroniska apparater är en stor miljöbov: de innehåller en mängd farliga ämnen för naturen och djurlivet, de innehåller metaller som försvinner ur kretsloppet, och det går åt oerhörda mängder energi för att tillverka dem. Det elektroniska avfallet, eller e-avfallet, ökar tre gånger snabbare än övriga avfallsmängder i världen och endast 10% av det återvinns. En lösning på detta är att utnyttja de elektroniska apparaternas livslängd till fullo, inte byta för bytandes skull och reparera när de går sönder istället för att kassera.

Spar pengar på din elektronik

Det bästa sättet att spara både pengar och miljön är att vi återanvänder elektroniken – och det kan vi göra både när vi köper nytt och genom att sälja alla de prylar vi har liggandes där hemma. Allt kan bli en del av kretsloppet igen, utan att vi för den sakens skull måste leva med lägre prestationer eller sämre kvalitet. Det finns företag som ägnar sig åt att köpa upp elektronik som vi inte längre använder, ta en surfplatta som exempel. Dessa företag gör noggranna tester på plattan för att försäkra sig om att allt fungerar som det ska, de rengör den helt och hållet, genomför eventuella reparationer och raderar all data så att ingen personlig information finns kvar. Sedan säljer de den vidare till en annan konsument, många gånger i perfekt nyskick och alltid med en garanti på två år precis som produkter från en vanlig butik. Kan det bli bättre – billiga surfplattor som fungerar perfekt, har full garanti, är återbruk och kostar en bråkdel av vad de gör i vanliga fall! 

All typ av elektronik kan återvinnas på det här sättet, och detta ger oss en hållbar konsumtion på längre sikt. Vi behöver inte köpa en ny mobil bara för att fabrikanten har kommit ut med en ny modell, med största säkerhet har vi fortfarande inte utnyttjat vår nuvarande telefons fulla potential ännu och den har många användbara år kvar. Och skulle vi verkligen behöva en ny kan vi istället välja en begagnad i perfekt skick, och spara både hundralappar och tusenlappar på köpet – detta är verkligen något som alla vinner på.