4 december, 2023
Samla lån och spar pengar

Samla lån och spar pengar

Har du hamnat i skuldfällan? Du kanske har en massa utestående krediter i form av blancolån och andra SMS-lån? Amorterar du varje månad på prylar du köpt på avbetalning? Spara och Placera går idag igenom hur du kan spara pengar genom att samla dina lån!

Sänka räntan genom att samla lån

Låt oss säga att du genom mindre visa beslut sitter med en handfull olika lån. Vissa är små, vissa är stora. Du kanseke har upp mot tio-tjugo olika krediter. Vad kan man göra? Tiden jobbar inte till din fördel när du är låntagare, räntan är en dyr kostnad.

Att låna pengar för att spara pengar – det låter ju heltossigt. Men det är faktiskt rätt väg framåt! Du behöver ett samlingslån, det vill säga ett större lån som du använder att betala av samtliga dina andra lån med. Orsaken är att smålånen har en alldeles för hög ränta. Det är dessutom mycket bättre att bara ha ett lån än säg tio lån. Det förbättrar din kreditvärdighet så att du kan söka ett nytt lån om ett år och ersätta det gamla samlingslånet – och på så sätt gå ner ännu mer i ränta, på sikt.

Fixa bättre kreditvärdighet

Vad gör vi då om vi får nobben från bankerna kring vår ansökan om att samla lån? Eller räntan på samlingslånet vi blev erbjudna var för högt? Det beror troligen på att vår kreditvärdighet var för dålig, och det kan ha många orsaker. Bland annat anställningsform, boende, nuvarande lån men även kreditupplysningar och betalningsanmärkningar spelar in. Du får försöka förbättra din kreditvärdighet på något lämpligt sätt.

Utnyttja betalningsfria månader smart

Gå igenom dina lån och krediter: Vi skulle tippa att du på flera av dessa har möjligheten till ”betalningsfria månader”, speciellt på avbetalningsplanen på den där teven och datorspelet du kanske köpte i onödan. Det ska direkt sägas att det är ingen välgörenhet kreditgivarna sysslar med här – i längden blir det dyrare att utnyttja dessa frimånader. Men – använder du dem smart så kan det faktiskt vara till din fördel! Gör en sammanställning och se vad som skulle ske om du tar en betalningsfri månad på flera krediter samtidigt. Får du ihop så mycket cashflow då så du kan betala av ett av de mindre (och samtidigt dyrare) lånen helt och hållet? I sa fall – gör det! I praktiken har du ju samlat dina lån själv, förvisso kanske bara från 10 till 9 olika lån. Men det är en 10-procentig förbättring av din situation!

Bli av med de dyraste smålånen

Långivare är duktiga på att klämma till med olika avgifter; Avgift för pappersfaktura, förseningsavgifter, avgifter för att solen gick upp även i morse. Alla dessa avgifter bidrar till att den effektiva räntan blir hög, speciellt på lån med låg lånesumma. Sortera dina krediter i en lämplig ordning och gör ditt bästa på att betala av dessa så fort som möjligt, i ”rätt ordning”. Rätt ordning är alltså, utan att veta mycket om din specifika låneportfölj, troligen de minsta lånen först!

Titta i din källare eller vind om du inte har några onödiga saker du kan sälja på Blocket eller Tradera, ditt ”skräp” kan vara någon annans guldklimp, och du kan bli av med ett av dina smålån.

Lån med säkerhet = lägre ränta

Sist men inte minst, har du någon säkerhet du kan ställa för lånet? Lånar du med en säkerhet i grunden för banken, så kan du oftast (alltid) pruta många procentenheter på din låneränta. Säkerheten är vanligtvis bostaden, om du äger hus eller bostadsrätt. Men det finns även andra saker som man kan belåna, med hjälp av lite kreativitet och bra bankkontakter: Sitter du på ett ägande i onoterade aktier i ett företag, så kan dessa ibland användas som en säkerhet. Finns det någon gammal släktklenod, exempelvis en fin tavla, som har ett stort värde, så kan även denna användas som säkerhet. Äger man mark så går denna att belåna. Möjligheterna är i vissa fall ganska stora.