19 juni, 2024
Det sägs att den bästa tidpunkten att komma igång med ett sparande var för många år sedan och den näst bästa tiden att börja spara pengar är idag!

5 tips om hur du kommer igång och kan börja spara pengar idag

Det sägs att den bästa tidpunkten att komma igång med ett sparande var för många år sedan och den näst bästa tiden att börja spara pengar är idag! Såhär kan du spara pengar snabbt – Spara och Placera ger våra fem bästa tips!

1: Budget och budgetuppföljning!

Det är ingen slump att budgetarbetet och likviditetsredovisningen är en central del i ett företags verksamhet. Hantera din privatekonomi på samma sätt som ett företag hanterar sin ekonomi. Många personer tenderar bara att se ”resultaträkningen” i vardagslivet, det vill säga löneinkomsterna och de löpande utgifterna. ”Jag vill ha en ny tv”, och så finansierar man den på avbetalning… Se till hela ekonomin i stället, teven hamnar som en skuld på balansräkningen som måste betalas av varje månad.

Skriv ner dina inkomster och dina utgifter på ett papper. Är det några utgifter du kan avvara? I ett företag pratar man om fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader för dig är exempelvis hyra, el och telefon. Rörliga kostnader är biobesök, krogbesök, nöjen och kläder. Matkostnaderna är något mellanting – troligen kan du minska matkostnaderna genom att laga storkok och köpa på extrapris, men du måste ju trots allt äta.

När du ska spara pengar kan du antingen öka dina intäkter (jobba extra) eller dra ner på kostnaderna. De rörliga kostnaderna är de som är lättast att spara på. Gör en budget för månaden där du bestämmer hur mycket ”du ska unna dig” i form av rörliga kostnader, och gör sedan en uppföljning i slutet av månaden med hur väl du uppfyllde målen.

2: Minska fasta kostnader

Vi pratade ovan om hur det är lättast att minska de rörliga kostnaderna. Det stämmer, men vi ska givetvis inte underskatta de fasta kostnaderna heller. Jämför till exempel mobiltelefonen – behöver du verkligen all den datamängd du betalar för varje månad (tips från coachen – nej det gör du inte!). Hyran kan kanske vara svår att göra något åt (om du inte kan hyra ut ett rum), men på bilen finns det mycket pengar att spara. Gå eller cykla så mycket du kan i stället – dessutom ger det nyttig träning så du kommer att må bättre.

3: Öka intäkterna

Att minska utgifterna är oftast enklare för företag än att öka intäkterna. För en privatperson behöver det dock inte vara så – företaget råder kanske inte helt över sin försäljning, men du kan väldigt ofta ta ett extrajobb och tjäna lite extra pengar. Var inte lat – ta ett extraknäck på Mc Donalds eller något lager. Det handlar bara om motivation. Extra bra är det såklart om du kan komma på något du tycker är riktigt roligt, och sedan komma på hur du kan få någon att betala dig för det? Älskar du djur, men har inget djur själv?

Erbjud dig att bli hundvakt eller göra hundpromenader! Du kanske då inte behöver tjäna några större slantar på jobbet, för du har ju faktiskt roligt samtidigt! Dessutom, när du är upptagen av att extraknäcka så kan du ju inte slösa bort tiden med att göra andra dumheter på krogen – dina rörliga kostnader minskar av bara farten! Ett annat sätt att få in lite småpengar kan vara att ta extraknäck som ”mystery shopper”.

4: Spara pengar mot ett eller flera mål

Den där teven vi pratade om tidigare, vars finansiering hamnade på balansräkningen, kommer du ihåg den? Vad sägs om att inte köpa den på avbetalning, utan köpa den kontant i stället? Med andra ord, du lägger undan pengar på ett separat konto som är undanvikt för denna teve. När du nått ditt mål, så ger du dig själv en klapp på axeln, tömmer spargrisen och går och köper den fina presenten till dig själv. Se till att du har en automatisk överföring från lönekontot till sparkontot varje månad när lönen kommer in, så märker du inte av att du sparar pengen varje månad!

5: Se över dina lån

Vi har skrivit flera gånger här på bloggen hur du ska sänka dina lånekostnader. Vi vet – det är ett jättetråkigt ämne, men lika bra ”ränta-på-ränta” effekten jobbar i din favär när du jobbar med att spara pengar, lika dåligt jobbar denna effekt mot dig när du lånar. Omförhandla lånen. Samla smålånen till ett större lån med lägre ränta. Betala av de minsta lånen helt och hållet, så du blir av med dom. Och klipp sedan kontokortet!