29 september, 2023
samlingslån

Samlingslån spar pengar åt dig

För många svenska hushåll så kan det många gånger verka svårt att förbättra sin ekonomiska situation. Det finns dock en hel del som man ändå kan göra för att få mera pengar över i plånboken varje månad. Att göra upp en ärlig budget över hushållets inkomster och utgifter är alltid något som man bör börja med. En budget ger dig alltid en klar överblick om vad som också kan förbättras.

Ett samlingslån är ett snabbt och enkelt sätt att spara tusentals kronor om året

En stor månadskostnad (och väldigt vanlig) hos många svenska hushåll är de som man har för sina lån och krediter. Dyra lån med höga amorteringskostnader och ofta tillhörande höga effektiva räntekostnader kan tyvärr göra att många redan ansträngda privatekonomier inte går ihop.

När man själv, eller som familj, också har flera lån till hög kostnad så är det alltid värt att se över om man kan samla sina lån hos en enda långivare.  När man samlar sina lån hos en enda långivare så ansöker man om ett nytt större lån som överstiger de befintliga dyra lånen som man har. Med ett billigare samlingslån så avbetalar man sedan samtliga sina dyra lån.

Det nya samlingslånet behöver alltid ha en lägre effektiv räntekostnad för att man även ska kunna spara gott om pengar. Förutom att man sparar pengar på en lägre räntekostnad så sparar man också pengar genom att man med ett enda lån inte kommer att få flera tillhörande dyra administrativa kostnader som exempelvis löpande avi- och fakturaavgifter. När man däremot har flera lån och krediter så kan denna kostnad tillkomma för varje enskilt lån, en kostnad som inte så sällan bara detta kan uppgå till flera tusen kronor om året.

Ta tid att jämföra lån

Jämför innan du lånar pengar är något som man vanligtvis kan från många olika håll, vilket också är något som är oerhört viktigt. Att jämföra långivarnas olika lån med varandra ihop med deras övriga krav och villkor är det som dels gör att du kan spara pengar men som även gör att du inte belastar din kreditvärdighet mera än vad som är nödvändigt.

Även om fokus bör vara på att hitta ett lån till så låg effektiv räntekostnad som möjligt så får man heller inte glömma bort att se över långivarens krav på dig som låntagare. Att se över detta på förhand gör att du också vet om vilka villkor det är som gäller och du riskerar på så vis heller inte att ansöka om ett lån du inte uppfyller.

Att chansa på att skicka in en- eller flera ansökningar skulle annars innebära att du belastar din kreditvärdighet helt i onödan med tanke på den lagstiftade kreditupplysning som alltid tas i samband med att man ansöker om ett lån i Sverige.