4 december, 2023
kvitton, UC

Förbättra dina chanser att få snabblån beviljade

Många svenskar ansöker om lån och krediter för olika syften, men när det gäller snabblån brukar det handla om omedelbar tillgång till pengar. Vi människor är inte intresserade av väntetider och det är förmodligen även därför som dessa lån är så populära.

Något som ofta glöms bort i sammanhanget är upplysningen som tas i samband med ett lån, oftast via Upplysningscentralen eller UC som det förkortas som. Alldeles för många sådana leder dessutom till en försämrad kreditvärdighet, något du helst vill undvika. För att ansöka om ett snabblån utan UC kan du istället sikta in dig på andra upplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe.

Vilka slags snabblån finns det?

De flesta använder ordet snabblån som ett samlingsbegrepp där alla möjliga lån inkluderas, till exempel SMS-lån, blancolån, billån och så vidare. Anledningen till detta är helt enkelt för att hela processen sker så snabbt som möjligt, men även för att pengarna finns på kontot inom loppet av några timmar.

De flesta av dagens moderna lån signeras via ditt BankID vilket är betydligt snabbare än pappershantering och underskrifter, något som var praxis bara för några år sedan. Idag kan du dessutom låna pengar av olika långivare, eller jämföra dem för att få fram det allra bästa erbjudandet.

Här nedan finner du en kort lista på exempel som ofta benämns som snabblån:

  • Blancolån
  • Billån
  • SMS-lån
  • Kreditkort
  • Lån utan säkerhet
  • Privatlån

Vilka kriterier används för en kreditbedömning?

Bankerna och de andra långivarna tar alltid en kreditupplysning på den som ansöker, något som bland annat innefattar ålder, anställningform, tidigare lån, samt hur mycket den årliga inkomsten är.

Det som däremot är viktigt att tänka på är att UC inte delar uppgifter med exempelvis Bisnode, eller vice versa. Om du har en sämre kreditvärdighet hos den ena kan du alltså fortfarande ansöka om ett lån hos den andra.

Hur det går till att ansöka om ett snabblån utan krav på UC

Du kan antingen sikta in dig på en långivare du redan känner till, eller använda en jämförelsetjänst som går igenom flera populära alternativ. De flesta av dem meddelar också vilket företag som har hand om kreditupplysningen så att du redan vet det i förväg.

När du väl ansöker fyller du bara i ett formulär, samt anger beloppet och återbetalningstiden. Du knappar sedan in dina personuppgifter och skickar iväg det digitalt via ditt BankID för behandling. Det brukar endast ta några minuter för att få ett svar och sedan ha pengarna utbetalda till ditt konto.

Lån utan kreditbedömning

Att låna utan UC innebär inte per automatik att du slipper en kreditupplysning, men det finns även fall där du kan göra detta. Beloppen är däremot mycket lägre jämfört med exempelvis ett blancolån, främst för att de klassas som ett högrisklån.

Givetvis spelar din kreditvärdighet en avgörande roll för storleken på beloppet, men även den aktuella räntan. Något som är väldigt fördelaktigt med lån som dessa är att du oftast får dem utbetalda inom 24 timmar, men i de flesta fall mycket snabbare än så. På dagens lånemarknad hittar du en uppsjö av alternativ att välja från vilket också gör det hela oerhört smidigt.