4 december, 2023
Dominobrickor

Coronadomino

Företag riskerar att falla likt dominobrickor som man ställt upp i en rad – ni vet nog vad jag talar om? Även om det verkar som att Sverige är på väg åt rätt håll nu igen så finns det många företag som lever på fallrepet. Låt oss kika på några brancher!

Restauranger

Restaurangkrisen syns inte bara hos restaurangerna, utan kanske ännu mer hos underleveratörerna. Det är exempelvis många småbryggerier som hade en stark lokal förankring hos ett litet antal krogar, som snabbt fick se sin marknad försvinna. De är för små för att finnas över hela landet på Systembolaget, och monopolet stängde ner beställningar från ”det tillfälliga sortimentet” i början på krisen. Förvisso skall ”Tillfälligt sortiment” öppna åter för beställnig 22/9 men det kan för många bryggerier vara försent.

Andra underleverantörer till restauranger som exempelvis restaurangmöbler och kassasystem kan ha det knackigt. Javisst, några restauranger har tagit tillfället i akt och byggt om när kundunderlaget har sviktat, men många andra har skjutit renoveringsplaner på framtiden just för att framtiden känns osäker. Är du en möbeltillverkare så kanske du har flera strängar på din lyra – men troligen levererar du inte både till möbelvaruusen (som går bra) och till det ”offentliga” (som går dåligt).

Även i grossistledet vad gäller mat ser man en stor förändring i våra inköpsvaror. ICA och COOP går som tåget, medan grossister till restauranger går dåligt. Vi människor behöver ju fortfarande äta. Men när vi flyttar hem jobbet till lägenheten och lagar mycket mat själva så fallerar restaurangerna och samtidigt alla deras underleverantörer.

Resande

Vårt resande är påverkat. Först att ta smällen är såklart flyg, hotell, kryssningsfartyg och liknande. Men även nästa led drabbas rejält av corona. Mässhallar är ett exempel i mängden. Mässor blir digitala i stället. Folk lär sig att det fysiska mötet kanske inte behövs. Och när inga stora mässor hålls på grund av reserestriktioner, till vem ska då profileringsföretag sälja t-shirts och brandade reklampennor? Resande är så mycket mer än turism.

Detaljhandel

Amazon är på väg in i Sverige, det riskerar att bli en dubbelsmocka för svensk detaljhandel med först Corona och sedan press från den gigantiska nätjätten. När de fysiska affärerna faller så riskerar i sin tur fastighetsbolagen att falla. Men det finns mer dominobrickor än så – om fastighetsbolagen faller så kan detta smitta av sig på bankerna. Det finns alltså en risk för en fastighetskris som på 80-talets Sverige. Och i så fall ligger vi riktigt illa till, med en systemhotande kollaps!