19 juni, 2024
olika kreditkort

Hitta bästa kreditkortet för din ekonomi

De allra flesta har ett kreditkort men det är inte säkert att de valt det bästa kreditkortet för sina behov. För att göra detta behöver du noggrant jämföra och analysera olika alternativ utifrån vad du tycker är viktigt. Tyvärr har inte många koll på vad det är man ska kolla på och hittar därför inte rätt. Som tur är så finns det jämförelsetjänster som till exempel kreditio.se där du får hjälp med att jämföra olika alternativ och ta reda på vilket du bör skaffa.

Nedan börjar vi med att hjälpa dig ta reda på vilken korttyp du bör skaffa:

Jämför kategorier för att hitta det bästa för dig

Det finns olika kategorier av kreditkort och det första steget för att hitta det bästa alternativet är att hitta kategorin som passar dig.

Bonus eller cashback kreditkort

Vill du få tillbaka pengar när du använder kortet så bör du skaffa antingen ett bonus eller cashback kort. Skillnaden är att ett bonuskort ger dig bonuspoäng som du sedan spenderar i en bonusshop. Medan ett cashback kort ger dig återbäring i pengar eller som avdrag på månadsfakturan.

Att kunna få tillbaka pengar på det man spenderar är en mycket värdefull förmån och dessa kort passar de flesta mycket bra. Speciellt passar de bäst för personer som har spridda utgifter och vill få tillbaka pengar på allt de spenderar på kortet.

Matkort

Matkort är en typ utav bonuskort som ger dig extra hög bonus på matinköp. De ges ut av stora matkedjor som ICA och Coop och ger bonus när du handlar hos deras matbutiker. Dessa kreditkort ger dock sällan en bra bonus på köp utanför matbutikerna och passar därför endast dig med mycket stora matkostnader. Det är vanligt att du med en stor familj skaffar ett matkort. Väljer du ett av dessa korten är det viktigt att du kan hålla dig till att handla på en kedja. Detta eftersom att korten endast ger bonus hos deras egna kedjor.

Bensinkort

Brukar även kallas tankkort och inkluderar de kreditkorten som ger dig drivmedelsrabatt. Ofta så är det kort som är utgivna av tankkedjor och då ger kortet drivmedelsrabatt på just deras egna tankstationer.

Bensinkort är det bästa kreditkortet för dig som kör mycket i vardagen och har stora utgifter för tankning. Det kan vara att du pendlar långt till jobbet eller gillar att åka på längre utflykter med bilen.

Gratis kreditkort

Gratis kreditkort inkluderar de kort som inte har någon årsavgift. Det är alltså både gratis att skaffa dessa men även att ha de sedan. De är dock inte helt gratis då det fortfarande finns övriga avgifter som valutapåslag och kreditränta.

Ett kort utan årsavgift är ett bra val för dig som planerar att använda kortet mindre. Då är det inte värt att betala dyrt för extra förmåner utan ett gratis alternativ räcker gott och väl. Det är faktiskt så att de flesta av de bästa kreditkorten är just gratis och bara för att det inte tas ut någon årsavgift blir inte korten sämre.

Kort med låg ränta

Räntan är den höga avgiften som gör att kreditkort snabbt kan bli mycket dyra. Genom att skaffa ett kort med låg ränta kan du se till att minska kostnaderna om du skulle bli sen med en inbetalning. Du som har en tendens att bli sen med räkningar och riskerar missa att betala inom de räntefria dagarna bör definitivt skaffa ett kort med låg ränta. Har du dessa tendenser bör du dock inte skaffa ett kreditkort alls.

Hitta det bästa kreditkortet inom kategorin

När du väl har hittat kategorin som passar dig behöver du bara jämföra korten inom kategorin för att hitta det bästa kreditkortet inom just den kategorin. Vi har nedan sammanställt faktorerna du bör tänka på när du gör detta:

Ränta

Krediträntan är alltid viktig att hålla koll på och du bör sträva efter att hitta ett kort med så låg ränta som möjligt.

Avgifter

Först och främst är det årsavgiften som alla bör kolla på. Är du en person som ofta gör köp i en utländsk valuta bör du även kolla på valutapåslaget. Du som brukar ta ut kontanter borde även jämföra uttagsavgifterna hos korten.

Förmåner

Beroende på vilken korttyp du har valt så varierar det vad du bör kolla på här. Jämför du  till exempel olika bonus och cashback kort bör du självklart leta efter kortet med högst nivån av bonus/cashback.

Försäkringar är en annan förmån som du bör kolla på hos de olika korten. Vanligtvis ingår en kompletterande reseförsäkring men ibland ingår även allriskförsäkring och fler skydd.

Kreditvillkor

Förutom räntan så är det även viktigt att kolla kreditutrymmet samt den räntefria perioden. Spenderar du mycket pengar kommer du vilja se till att kortet har ett stort kreditutrymme. Den räntefria perioden är också viktig då en längre räntefri period minskar risken att du inte betalar i tid. Då kommer ränta börja tas ut och du hamnar med onödiga avgifter.