16 juli, 2024
kryptovalutor

Så kan du enkelt handla kryptovalutor i Sverige

Bitcoin har blivit en genomgående trend som håller i sig tack vare alla fördelar som ingår med valutan. Du hittar även flera andra alternativ som Litecoin, Ethereum och Dogecoin, men i vår digitala värld blir det dessutom allt vanligare med moderna betalningslösningar där kryptovalutor ingår, bland annat inom webbhandeln.

I denna artikel går vi igenom hela processen med att handla kryptovaluta i Sverige, men även hur Bitcoin används som investeringsmöjlighet. Det hela är det enkelt då du bara behöver välja en handelsplats på nätet för att införskaffa dig valutorna, sedan är det bara att börja köpa eller sälja.

Flera handelsplatser att välja mellan

Som svensk konsument har du goda möjligheter att välja ut platser att handla kryptovalutor på, men ett välkänt exempel är Coinbase. Hos dem hittar du nämligen ett enormt utbud av valutor, samtidigt som hela hemsidan är nybörjarvänlig och enkel att förstå sig på. Andra exempel på handelsplatser är bland annat Kraken, Bitstamp eller den svenska aktören Safello.

För att handla Bitcoin behöver du endast sätta in pengar för att köpa, men du kan även använda andra kryptovalutor till detta syfte. Vanligtvis ligger gränserna på minst 500 kronor vid insättningar, även om det varierar.

Tillvägagångssättet med kryptohandel går ut på att länka ditt bankkonto med plattformen du väljer ut, något som sker inom loppet av några minuter. Efter att du har skapat ett konto kopplar du bara ihop ditt svenska bankkonto som du sedan använder för att köpa och sälja kryptovalutor, eller för att handla varor på nätet. Beroende på sajt kan också göra en SEPA-överföring, använda ett betalkort eller i Safellos fall betala via Swish!

Du kan även handla certifikat

Förutom de olika valutorna finns det möjlighet att införskaffa certifikat istället, något som följer priset av exempelvis Bitcoin. När du använder dessa köper företaget som håller koll på priset motsvarande mängd kryptovaluta åt dig, du behöver alltså inte göra det på egen hand.

Certifikat hittas dessutom via ditt ISK-konto, eller kapitalförsäkring. Detta är också ett mycket lättare sätt att komma in i kryptovalutor då du slipper plånböcker, adresser och alla andra moment som brukar krävas.

Några av de allra vanligaste alternativen är Bitcoin XBT och Ethereum XBT, men dessa hittar du även hos Avanza som inte erbjuder köp och sälj av vanliga kryptovalutor i dagsläget.

En stor fördel med att handla certifikaten är skattesituationen. Kryptovalutor har en knepig skattesituation då vinster är skattepliktiga till 100%, medan förluster bara är avdragsgilla till 70%. Detta problem slipper du om du handlar med certifikat – då är även förlusterna avdragsgilla till 100%. Läs mer om skatteproblematiken på Skatteverkets sajt innan du sätter igång och trejda i kryptovautor!

Ett annat sätt att exponera sig mot kryptovalutor är via CFDs, Contract For Diffrence. Sätt dig in i hur skattesituationen är för dessa papper också, innan du handlar!

Fördelar med kryptovalutor

I motsats till sedvanliga valutor är Bitcoin, Ethereum och andra digitala alternativ både säkrare och tryggare. Ddå allt är decentraliserat kan inte banker och finansiella institut blanda sig i överföringar som sker mellan två parter.

Då olika länders regeringar inte kan påverka digitala valutor säkrar de också upp handeln som sker online, oavsett om oförutsedda händelser inträffar. Konflikter, naturkatastrofer och dylikt har betydligt mindre inverkan på kryptovalutor jämfört med trkryptovalutoraditionella sådana vilket är positivt ur flera aspekter.

I dagsläget kan du även tjäna pengar på kryptovalutor genom att ”mina” dem, en process som innefattar skapandet av nya Bitcoin eller andra digitala valutor. Detta genomförs med komplicerade matematiska uträkningar som kräver en hel del kraft från din dator, eller närmare bestämt grafikkortet.

De som blir först ut med att validera valutorna blir även belönade med kompensation, något som resulterat i att privatpersoner skaffat professionell utrustning för att maximera utdelningen, eller för att komma före andra användare.