4 december, 2023
Bitcoin är den första och dyraste av alla olika cryptovalutor

Cryptovalutor: Fundamentala talar för fortsatt uppgång!

Priset på Bitcoin har sedan årsskiftet gått upp över 40%, och Bitcoin kostar i dagsläget över $10 000! Ethereum är under samma tid upp över 100%, till i skrivande stund $268. Varför rusar cryptovalutor i pris just nu? Finns det några fundamentala som talar för trenden? Javisst, vi listar två bakomliggande orsaker!

1: Bitcoins utgivningstakt halveras snart

Nya Bitcoins delas ut när så kallade ”miners” med väldigt kraftfulla datorer löser komplexa matematiska probem. Ungefär vart fjärde år (*) så halverar man den ”belöning” dessa miners får när de bryter nya Bitcoins. Vid varje sådan halving, som det kallas, så har priset historiskt stuckit iväg uppåt. Orsaken är egentligen ganska enkel: datorerna som bryter Bitcoin är väldigt dyra, och de drar mycket ström. Mycket. De aktörer som då har för dyra omkostnader för sin brytning, så att belöningarna inte täcker kostnaderna, kommer att slås ut. Detta minskar i sin tur utbudet av Bitcoins ännu ett varv.

Om cirka tre månader är det dags för nästa halvning! Mycket av den senaste uppgången är på grund av spekulation/förväntan inför detta datum. Halveningen kommer vara ungefär den 12 maj 2020, plus/minus någon dag hit eller dit.

(*) Halveringen sker varje 210.000 block, för att vara exakt. Det motsvarar cirka fyra år.

2: Ethereum 2.0

Ethereum bryts också av miners ungefär på samma sätt som Bitcoin. Just nu i alla fall. Men ”snart” (som i ”under 2020”) så kommer man gå över från ”Proof of Work” (som mineing kallas) till ”Proof of Stake”. Vad det hela tekniskt innebär är överkurs för denna artikel, men den praktiska innebörden blir att man överger den energislukande datorlösningen till fördel för att Ethereumägare ”låser in” sina mynt i någon sorts validerare. Att på så sätt kunna få en ränta på sina coins kommer göra att den fria floaten av Ethereum minskar, vilket i sin tur kommer göra att priset kommer skjuta i höjden. Troligen…

Sammanfattning cryptovalutor

Vi citerar oss själva från en tidigare artikel:

Bitcoin är en fantastisk uppfinning som på sikt kommer revolutionera handel och betalningar på Internet. … Cryptovalutor är Internet tvåpunktnoll – ge det tid så kommer det komma bra applikationer!

Just nu stiger alla cryptovalutor i värde mätt i dollar? Varför det? Jo, nästan alla altcoins (som de kallas, det vill säga ”alternativa coins”) prissätts i Bitcoin, eller ibland i Ethereum. När den underliggande ”valutan” stiger, så stiger altcoinsen också i värde. Omvänt gäller också, när Bitcoin rasar i värde så faller alla andra cryptovalutor också. Med det sagt så avråder vi från spekulation i annat än Bitcoin och Ethereum, det räcker gott med den volalitet som dessa två stora cryptovalutor har.

Bitcoin och Ethereum kan också köpas i form av börshandlade certifikat via Avanza eller Nordnet eller andra aktiemäklare. Detta sänker eventuella skatteavbränningar till ett minimum, samtidigt som du kommer undan alla tekniska problem som det innebär att direktäga valutorna. Detta speciellt om du håller certifikaten i ett investeringssparkonto!