16 juli, 2024
använd blockkedjan för att hindra förfalskningar av mediciner!

Tre bra användarfall för blockkedjeteknik i Sverige.

Blockkedjedetekniken som uppfanns och populariserades i samband med Bitcoin och andra kryptovautor är tekniskt sett extremt intressant. Men trots att det blockkedjan finns och är tillgänglig för alla, så används den inte i vardagslivet. Varför? Det tog mig tio minuter att komma på tre bra användningsområden för blockkedjan, som mig veterligen inte används i dagsläget

Blockkedjan

Som vi skrev i den här artikeln är en blockkedja (som tex Bitcoins och Ethereums kedjor) en sorts offentlig ”bok” som är tillgänglig för alla. Detta gör att transaktioner blir svåra (omöjliga) att reversera och svåra att förfalska.

Och med ”svåra” ska här förstås ”superduperjävlasvåra”. Blockkedjan kan alltså användas för att göra offentliga uppgifter ännu mer offentliga, samtidigt som de blir säkrare. Kryptovalutor är så mycket mer än bara något att spekulera i. Mina exempel på braanvändningsområden är:

1: Mediciner

Förfalskning av mediciner är ett seriöst problem och hot mot liv och lem. Men lösningen är ju superenkel! Skapa en ASTRA-coin, en blockkedja för mediciner. Genom att skanna en QR-kod varje gång en medicinlåda byter hand från fabriken via speditörer, centrallager och ut i apoteken skulle patienten kunna se hela kedjan som medicinen har färdats. Omöjligt att kunna manipulera kedjan. Säkerheten ökar enormt.

2: Smarta kontrakt – på riktigt

Ethereum kan sägas vara en vidareutveckling av Bitcoin, där man ovanpå blockkedjan också kan köra små program – smarta kontrakt. Kopakrypto.se gav mig idén till denna – tänk om man kunde köpa sin flygbiljett eller sin tågbiljett via SAS- eller SJ-coin. SJ ställer nu in massor med tågavgångar i juletid, och under Covid-pandemin har SAS ställt in jättemycket flyg. Tåg och flyg där resenären ska ha återbetalning för sina biljetter och ersättning för sina kostnader för ombokningar.

Allt detta sköts nuförtiden manuellt. Med en betalning för biljetten via smarta kontrakt så vore det enkelt att bygga ett kontrakt som sade: IF Flyg = inställt THEN refund Token.

3: Ägande av bostäder

Hur vet vi vem som äger en bostad, eller en fastighet? Vi måste gå till Lantmäteriverket som håller register på varenda liten plats i Sverige. Varför detta – varför är inte detta tokeniserat, där allt i stället fanns inskrivet i blockkedjan? Man kan ju även gå ett steg vidare, där ägarskapet av marken/huset/lägenheten avgörs av den som håller i just denna NFT för tillfället (precis som en lagfart). Problemet är väl bara att folk har en förmåga att tappa bort digitala koder såväl som fysiska papper…

Vad har du för bra idéer till användningsområden på blockkedjan. Ovanstående tog mig som sagt tio minuter att komma på. Det finns säkert fallgropar här och var – exempelvis patientsäkerheten att ingen ska se vem som hämtat ut en dos medicin, så sista steget i den kedjan behöver nog vara hemlig. Men kan du komma på idéer i din verksamhet där du kan ha användning av en blockkedja, så kör! Framtiden ligger åt detta håll!