26 juli, 2024
miniräknare fundamental analys

Värdeinvestering: Fundamental Analys

I måndags pratade vi om en ytterlighet på börsen – daytradern. Idag kikar vi på hans motsats – värdeinvesteraren. Till skillnad från tradern som jobbar med kortsiktiga placeringar så har värdeinvesteraren (oftast) lång tidshorisont på sina aktier, och där tradern använder sig av Teknisk Analys (TA) så är investerarens främsta verktyg Fundamental Analys (FA).

Att köpa en krona för 50 öre

Daytradern är som sagt intresserad att göra en snabb affär, och ta hem en snabb vinst. Värdeinvesterarens fokus är att itta bolag som marknaden på något sätt undervärderar just nu. Någon gång i framtiden ska väl bolaget nå ”sitt rätta värde”. Tiden är med andra ord investerarens bästa vän.

Teknisk Analys vs Fundamental Analys

Traderns mest använda verktyg är Teknisk Analys. Det innebär att han är mest intresserad av marknadens psykologi just för tillfället. Investerarens främsta verktyg är Fundamental Analys. Han eller hon utvärderar företagets långsiktiga verksamhet: Hur stor marknadsandel har företaget i sitt segment? Kommer företaget att öka denna andel? Är det en stor ”vallgrav” för nya konkurrenter att ta sig in på marknaden, eller finns det något som hindrar dom (regleringar, patent etc). Hur är företagets cash-flow? Är marginalen bra? Ser likviditeten och soliditeten bra ut? Detta och många andra nyckeltal är det som investeraren fokuserar på. Fram med miniräknaren och Excel-arket med andra ord!

Missförstå mig inte nu – tradern är också intresserad av företagets fundamenta, och investeraren är också intresserad av företagets kortsiktiga trender, men ovanstående är de huvudsakliga parametrarna respektive aktör handlar på.

Handel i björnmarknad

En värdeinvesterare behöver inte bara handla i långa positioner. När han eller hon gjort sin läxa och pluggat på om företaget så kanske den ser att bolaget är övervärderat! Ett sätt då att agera kan vara att blanka aktien, det vill säga att ”låna aktier som du sedan säljer” för att i senare tid köpa tillbaks aktierna. Du gör då vinst om aktien sjunker (och förlorar om aktien stiger). Helt enkelt ett omvänt aktieköp!

Är vi i en tjurmarknad eller björnmarknad just nu? Björnmarknad är när börsen är i nedåtgående trend (och tjurmarknad i uppåtgående). Vi på Spara och Placera kan inte förstå hur marknaden kan gå så relativt stark i coronakrisen, den värsta ekonomiska smällen sedan depressionen. Ett intressant sätt att agera i en marknad som man tror kan vara på väg ner är att leta upp aktier vi han handla ”parvis”. Låt oss ta Kindred och Betsson som exempel – två väldigt lika bolag!

De har ungefär lika börsvärde (11 miljarder respektive 8 miljarder), de verkar inom samma segment (onlinecasino och betting/poker/bingo etc) på i stort sätt samma marknader. Vad händer om vi analyserar dessa två bolag, och kommer fram att det ena (A) har mycket bättre förutsättningar än den andra (B), i våra ögon. Ska vi då köpa A? Men tänk om hela börsen krashar, och A dras med i fallet?

Fundera lite på möjligheten att för halva vår investering köpa A, och halva vår investering blanka B. Nu kommer vi totalt tjäna pengar oavsett hur börsen generellt går, så länge akte A går bättre än aktie B! Rasar båda aktierna i ett börsras, men A rasar mindre än B, så har vi vunnit. Stiger båda aktierna, men A stiger mer än B, så har vi vunnit. Går A upp och B ner, så gör vi storslam! Endast om vi haft helt fel i vår analys och B utvecklas bättre än A, så förlorar vi på vårt spel.