4 december, 2023
försäkringar ingår i kreditkort

Går det att spara pengar med ett kreditkort?

Det finns otaliga sätt att spara pengar på och vi förespråkar inställningen “många bäckar små”, det vill säga att man ska sprida ut sina besparingar och strategier så brett det går och använda sig av alla de möjligheter som finns. I detta inlägg tänkte vi ta en titt på om det går att spara pengar med ett kreditkort och, i så fall, hur man går tillväga och vad man ska tänka på.

Det går att spara pengar med ett kreditkort

För att erbjuda ett så träffsäkert svar på frågan i rubriken som möjligt valde vi oss att ta hjälp av kreditkortsexperterna på hittakreditkortet.se. De har mångårig erfarenhet från kreditkortsbranschen och har dedikerat sina liv till att testa, jämföra och rekommendera alla kreditkort på marknaden. Därmed har de också insikt i hur olika kreditkort fungerar och hur man bäst tillämpar de förmåner som erbjuds.

När vi kontaktade dem så var deras svar på frågan “kan man spara pengar med ett kreditkort” tydligt och snabbt. För ja, visst kan man spara pengar med ett kreditkort. Så låt oss förklara hur man gör.

Bonuspoäng och cashbacks

Många av dagens allra bästa kreditkort är kopplade till bonusprogram och/eller erbjuder cashback. En vanlig typ av bonusprogram är bonusar kopplade till flygbolag och resor. Varje gång du bokar en resa med ett visst flygbolag så samlar du bonuspoäng som du sedan kan använda på framtida resor och flygbiljetter.

En annan populär kreditbonus är bonus i matbutiker (Ica och Coop) eller drivmedelsrabatt på utvalda bensinstationer. Cashback är också en form av bonusprogram där du samlar poäng som sedan omvandlas till pengar som antingen betala ut direkt till dig eller går till att betala dina kreditfakturor.

Med andra ord kan man spara pengar med de flesta kreditkort bara genom att använda dem rätt och ta del av de bonusprogram som kortet är kopplat till.

Försäkringar för onödiga kostnader

Ett bra kreditkort kan också hjälpa dig undvika onödiga kostnader som annars hade påverkat din ekonomi negativt. Alla ledande kreditkort idag har reseförsäkring som täcker dig för kostnader utomlands vid sjukdom, olyckor, evakuering, stöld, etc.

Vissa kreditkort har försäkringar mot feltankat bränsle eller när man behöver bärga sin bil. Och numera finns det också en rad kreditkort med inkomstförsäkring ifall du skulle bli av med ditt jobb.

Försäkringar kopplade till kreditkort är således inget sätt att aktivt spara pengar utan snarare ett sätt att spara pengar på utgifter som uppstår när livet inte riktigt går som man hade tänkt sig.

Kontroll över utgifter

Slutligen har dagens moderna kreditkort i många fall tillhörande ekonomiappar med smarta sparlösningar som kan underlätta enormt mycket. Dessa appar ger dig verktygen du behöver för att ta kontroll över din ekonomi så att du kan spåra utgifter och intäkter för att hitta nya sätta att spara pengar på, till exempel om du vill börja investera i aktier.

Den som verkligen vill spara pengar effektivt men som kanske inte känner att de har möjlighet till det, kan ha stor nytta med en riktigt bra ekonomiapp och tillhörande kreditkort.

OBS! En del kreditkort har även tillhörande sparkonton där du kan sätta in pengar och dra nytta av sparränta.