19 juni, 2024
Nyproducerat: Nyproduktion av eget hus

Fyra fördelar med nyproducerat hus

Ska man bygga sitt eget hus, eller ska man köpa på andrahandsmarknaden? Ingen har bott där tidigare, om man bygger själv. Men samtidigt kan det kännas skrämmande att behöva ansvara för så mycket själv. Vi surfade runt på nybyggen.se och blev så inspirerade av alla fina hus vi såg, så…:  Spara och Placera listar de fyra största fördelarna med ett nyproducerat hus!

1: Du väljer själv allt när du köper nyproducerat

Hur vill du att badrummet ska se ut? Vad vill du ha för materialval i köket? Vill du ha plats för en vinkyl? Stora barnfamiljen kanske vill ha plats för två kylskåp? När du bygger själv så kan du gå ner på minsta detaljnivå och bestämma exempelvis materialval. Den äldre husbyggaren vill kanske bygga in smarta handikappanpassade lösningar redan från start, som exempelvis golvytor fria från trösklar och eluttag placerade högt upp på väggen. Detaljanpassningar liknande dessa är ofta svåra och dyra att göra i ”begagnade hus”, men enkla att göra på ritningsstadiet.

2: Bra miljöval

När man tittar på gamla hus så slås man ofta hur dåligt energiklassade de är. Energislöseri betyder också pengaslöseri på sikt. Det kan bli onödigt dyrt att värma upp ett dåligt energiklassat hus på våra breddgrader. Nu pratar vi allt ifrån isolering till treglasfönster. LED-lampor, vattenförbrukning och solcellsanläggningar på taket. När man väljer nyproducerat så kan man redan från start sätta mycket höga krav på enegrieffektiva och miljövänliga material. När man gör detta redan från start behöver man inte ta ytterligare lån för att finansiera det hållbara boendet.

3: Mindre underhåll

Det här hänger mycket ihop med punkt ett: När du väljer att flytta in i ett nyproducerat hus så är allt nytt. Nya vitvaror, nya ytskikt, ny fast inredning. Javisst, allt kan gå sönder, men troligen ligger underhåll och löpande renoveringsarbeten många år fram i tiden. Vissa tycker att det här är synd, de vill pula och fnula lite med huset. Andra tycker bara att det är skönt att bara bo och slippa bekymra sig för underhållsarbeten. Vi vet vilken grupp Spara och Placera tillhör!

4: Garantier med nyproducerat

När du köper ett hus på andrahandsmarknaden så har du förvisso ett litet skydd mot dålda fel. Men du har ändå en långtgående undersökningspikt. Räkna med att det alltid finns något fel med huset – något som säljaren kanske inte ens är medveten om! Ett nyproducerat hus däremot har många olika garantier under flera år som kan innebära en stor trygghet för dig som köpare. I samband med slutbesiktningen görs en noggrann besiktning av tillvalk och kvalitet så att dessa överensstämmer med ritning och beställning.