26 juli, 2024
coronakrisen är inte över än

Lärdomar av Coronakrisen

Det är nog alldeles för tidigt att ropa Hej än – Coronakrisen är på inga vägar över! Det har varit några intensiva månader som nog lärt många personer riskhantering den hårda vägen. Spara och Placera listar några lärdomar vi själva dragit!

Riskspridning

Sprid dina risker i vardagslivet! Nej, nu talar jag inte om att du ska köpa breda indexfonder eller liknande vanliga riskspridningar, utan mer om riskspridning i vardagslivet. Det är många, speciellt på mindre orter, som träffat kärleken på jobbet. Ni flyttar in i en villa, skaffar ett par barn, Volvo och vovve. Fastighetsaktier har ju gått bra på börsen den senaste tiden, så varför inte investera även i detta?

Pang bom så lägger ”bruket” ner, och personalen avskedas. Nu sitter ni i en jobbig sits när ni båda ska ut på arbetsmarknaden samtidigt (och kanske till och med konkurrerar om samma jobb) tillsammans med alla gamla arbetskamrater. Villan blir plötsligt svårsåld då många andra ska flytta från byn samtidigt.

Differentiera därför era ”investeringar”. Ja, se jobbet som en investering, som ni får månatlig avkastning från. Se till att du och den du är gift/sambo med inte jobbar för samma arbetsgivare. Helst inte ens i samma bransch! Är den ena av er egenföretagare, så jobbar den andra med fördel statligt/kommunalt. Och att vara egenföretagare i byggbranschen, bo i villa, och äga fastighetsaktier är en typisk dålig riskspridning – villan och jobbet är i sig en full exponering mot bygg.

Kreditvärdighet

Finslipa din kreditvärdighet. Med det menar vi att amortera på dina lån i goda tider, så att du har en (potentiell) buffert för de dåliga tiderna. Betala ner alla smålån (ta ett samlingslån om du behöver). Köp inte saker på avbetalning (varje gång säljaren tar en kreditupplysning (UC) på dig så försämras din kreditvärdighet). Javisst, det finns möjligheter så man kan låna pengar idag om skiten verkligen träffar fläkten, men det är bättre att vara förberedd och ha en kredit innan krediten behövs.

Ett sätt kan exempelvis vara att ha ett eller flera kreditkort – som du i normalfallet inte utnyttjar krediten på, utan ser till att betala av hela det utestående beloppet varje månad. I så fall kostar dessa kort dig bara årsavgiften (som i många fall är noll). Blir det sedan akuta problem så kan man plocka fram kortet och utnyttja krediten. Det kan ju vara så enkla saker som att flygbolagen slutar flyga (det lärde vi oss av Coronakrisen) och man blir fast utomlands i flera veckor.

Differentiering

Det finns många företag som har fått det oerhört kämpigt på grund av Coronakrisen. Det finns också företag som tänker i nya banor och inte håller fast vid gamla affärsiéer. Ölbryggeriet Poppels i Göteborg är ett sådant som kommit på idén med ”digitala ölprovningar”. Det är en strålande idé och ett helt nytt affärsområde för denna bransch. Det behöver inte vara ett dåligt bolag för att gå under i kristider, men riktigt bra bolag hittar sätt att anpassa sig.

På samma sätt kan och bör man göra med sin privatekonomi. Vad har du själv för möjlighet till ”sidobusiness”? Om du blivit permitterad under krisen – har du dragit nytta av denna plötsliga ”fritid” att göra något vettigt? Utbilda dig i nya färdigheter kanske? Eller har du bara legat på sofflocket? Skillnaden här kan mycket väl vara den mellan vinnaren och förloraren. För en sak är säker – it´s not over yet!