26 juli, 2024
valutahandel via cfd

CFD: Valutahandel, råvaror och aktier på stereoider

Contract for difference (CFD) är, enligt Wikipedia, en typ av derivatinstrument som låter en investerare spekulera i prisförändringar i underliggande tillgångar. Dessa tillgångar kan vara exempelvis aktier, aktieindex, råvaror eller valutor.

När du köper en aktie, så äger du en del av ett bolag. Man kan säga att du investerar i bolaget. När du köper motsvarande underliggande tillgång i en CFD så äger du ingen del i företaget. Du spekulerar i stället kring aktiens rörelse, utan att äga den underliggande tillgången. Din position tar du dessutom med hävstång, i och med att du bara behöver ha ett säkerhetskrav insatt på kontot. När du handlar med denna typen av hävstång bör du därför alltid använda dig av en automatisk stopp-loss.

Råvaro- och valutahandel

CFDs är ett bra sätt för oss vanliga dödliga att syssla med råvaro- och valutahandel, oavsett om vi väljer FXGM, IG Markets eller någon annan plattform för vår handel. Men lura inte dig själv nu – Du har ingen aning om dollarn eller Euron kommer gå upp eller ner! Du har ingen edge emot de massvis skapra människor och sofistikerade datorprogram som lever på att förutspå valutasvängningarna eller råvarornas riktning.

Skräckexempel på CFD-handel: Zink

Jag läste ett skräckexempel om Ragnar, 81, som förlorade hela sitt kapital på råvaror:

– De första 14 dagarna gick det bra men så satsade jag på zink och då gick det åt pipan direkt.

– Man ska inte ge sig in i något man inte vet någonting om. Jag har fått mig en läxa och vill varna andra från att göra samma dumheter som jag, säger han.

Vad var det då för dumheter som Ragnar gjorde? Jo:

  • Han satsade hela sitt kapital! En lämplig ”krydda i portföljen” för dessa exponeringar är 5-10% av totalvärdet. Har du en miljon i portföljen så ska du placera minst 90% av dessa i ”tråkiga aktier och fonder” och du kan ”leka” med resterande max 10% (100.000 kr).
  • Riskspridning: Dessa 10% du har avsatta att spekulera med delar du i sin tur upp i kanske 10-20 olika positioner som inte korrelerar med varandra (vi kommer till det senare). De ska alltså vara oberoende av varandra. De ska inte vara ägg som indirekt ligger i samma korg, om uttrycket tillåts. Med en miljon i portföljen är alltså din maximala position 10.000 kr i en och samma trade.
  • Stopploss: Vid all handel i CFDs så ska man använda sig av en tight stopploss. Räkna med att du kommer ha fel fler gånger än du har rätt! Du kanske hamnar på rätt sida av en trade en gång på fem. Din stopploss ska då förhindra stora förluster, medan du ska låta vinnaren löpa på. Och du – CFD-handel är kortsiktiga affärer, du ska in och ut under dagen. Det är ingen långsiktig position!
  • Zink! Alltså seriöst, Zink? Hur många människor finns det i Sverige som kan ha någon edge mot marknaden i en råvara som Zink? Hur kan man som Svenne Trähatt ha någon som helst åsikt om vart zinkpriset ska ta vägen, och av vilken anledning? Man brukar säga att det krävs 10.000 timmars träning att bli bra på någonting. De som handlar råvaror eller valutor utefter trender har massa studier i teknisk analys bakom sig, inte gissar riktning beroende hur magkänslan är.

Ett bra CFD-exempel

I Spara och Placeras SAS Eurobonuskonto har vi ungefär 150.000 flygpoäng. Dessa värderar vi försiktigt till runt 15.000 kr. Kanske till och med upp till det dubbla beroende vilken resa vi kan plocka ut för dom. SAS går ju, som alla säkert vet, precis som alla andra flygbolag jättedåligt just nu, på grund av Coronakrisen. SAS ska göra en stor nyemission. Överlever SAS ens? Risken att våra Eurobonuspoäng blir värdelösa är inte obefintlig!

För att parera denna risk så har vi tagit en kort/negativ CFD-position i SAS aktie för 13.000 kr (vi har en stopploss på 8.000 kr). Det troligaste utfallet är att Eurorobonus överlever, och att SAS överlever, och att vi går en handfull hundralappar plus eller minus på denna trade. Det finns dock en chans att SAS fallerar stort, och att vi då faktiskt gör en stor vinst på denna trade (som med råge täcker upp vår förlust av flygpoängen).

Riskspridning är A och O

Om din aktieportfölj består av säg Betsson, Unibet, Leo Vegas, Kambi, Evolution Gaming, NetEnt, Catena Media, Raketech, Aspire Global och några liknande bolag så har din portfölj troligen gått riktigt bra de senaste månaderna. 10 olika innehav, du klappar dig själv på axeln och berömmer dig själv för din genialitet och din riskspridning. Men – din riskspridning är urusel! Samtliga innehav är i samma branch (spelbranschen), och samtliga innehav har en risk som beror på politikernas nyckfullhet.

Samma sak om din portfölj består av 10 bygg- och fastighetsrelaterade bolag. Eller om portföljen består bara av mjukvaruföretag, konsultföretag, eller vad det nu kan vara. Innehaven korrelerar för mycket med varandra! Det vill du inte – du vill att dina innehav inte ska vara oberoende av varandra. Du vill komma bort från alla branschspecifika risker som finns. Du vill ha ett spelbolag, ett fastighetsbolag, en mjukvarutillverkare och så vidare i portföljen. Annars har du ingen vettig riskspridning.

Valutarisker

Samma sak när du investerar i säg aktier i USA eller Tyskland. Du tar då faktiskt två olika risker: Dels så tar du risken i själva aktien/bolaget. Dels så tar du en valutarisk i och med växelkursrisken mellan kronor och den utlänska valutan. Den som investerade i amerikanska aktier under 2019 gjorde en väldigt bra affär, speciellt mätt i svenska kronor. Aktierna gick som tåget. Samtidigt så försvagades kronan mycket mot dollarn. Mätt i svenska kronor fick du alltså dubbel effekt!

Men tänk om dollarn i stället hade sjunkit: Du hade kanske gjort 10% på aktieinvesteringen, men tappat hela vinsten på valutans försvagning. Här kommer valutahandel in för dig som privatperson! Du kan alltså med ganska enkla medel ”försäkra” dig mot en ogynnsam valutarisk i dina övriga investeringar genom att ta en liten CFD-position åt motsatt håll i den underliggande valutan.

Samma sak om du är bosatt i Sverige, men får din lön utbetald i någon annan valuta. Risken du tar på valutakursens svängningar är då ofta större än din årliga löneökning. Men, den går som sagt att ”försäkra” sig emot via en lämplig position i något par av valutor.

Informationsövertag behövs

Ovanstående styckes exempel är bra exempel på CFD-handel: Små positioner som används när du har ett behov av att minska din risk i andra positioner. Se det som en ren försäkring! Du kan också ta det som en ren spekulation i en aktie – om du har en tydlig idé vart aktien är på väg. Vet du mer än marknaden i allmänhet vet? Är det säkert att du har det, eller inbillar du dig bara? Jättesäkert?

Okej, var så god och spekulera! Ett tips i all välmening bara: I aktier kan du ha ett informationsövertag mot marknaden. I råvaror så har du det knappast (om du inte råkar äga en zinkgruva eller på något annat sätt jobba professionellt inom guld, kaffe eller oljebranschen). Inom valutahandel har du garanterat inget informationsövertag mot marknaden!