18 juni, 2024
Rolex tillverkare av klockor

Investera i klockor – en introduktion

Vill du också testa på att investera i klockor? Idag är det en mycket hypad investeringsmöjlighet som många vill prova på, men som få vet något om egentligen. Det är inte bara att köpa vilken lyxklocka som helst, vänta några år, och tjäna flera hundra procent (eller jo, nästan så är det i en bull-marknad).

Vilka typer av klockor ska man investera i?

Det allra viktigaste är förstås att investera i rätt typer av klockor. Det måste tyvärr vara dyrare lyxklockor, förvänta dig att behöva lägga ner minst 50 000 kr. Därför är det viktigt att göra ordentlig research innan du köper klockan.

Rolex är det absolut säkraste alternativet, titta bara på Rolex över ett års tid i en bull-marknad! Det är över 30% på de populäraste modellerna över bara ett års tid.

rolex tabell investera i klockor

Tänk dock på att detta är i en bull-marknad och att investeringen är på 200 000 kr, det är inga småslantar… Däremot är just klockmarknaden en hyfsad säker investering över tid, framför allt om du väljer att investera i de ”säkra” Rolex-modellerna som ovanstående.

Hur mycket tjänar man på att investera i klockor?

Generellt sett tjänar man ungefär 8-10% per år när man investerar i lyxklockor, alltså ungefär detsamma som aktiemarknaden. Många väljer dock att investera i klockor för att de är intresserade av det. Är man intresserad av en marknad tenderar man dessutom att göra bättre investeringar, något vi verkligen rekommenderar. Ge dig inte på att investera i klockor bara för att det låter coolt, du måste vara hyfsat insatt för att göra rätt drag.

Att tänka på när du investerar i klockor

  1. Investera i nya klockor. Då menar vi inte bara oanvända klockor, utan också nya årsmodeller. Folk bränner sig väldigt ofta genom att investera i någon gammal vintage-klocka. Risken med dessa är betydligt större, och det finns inte alls samma hype på vintage-marknaden. Att investera i vintage-klockor är betydligt svårare.
  2. Ta en ordentlig titt. Sätt dig in i marknaden innan du investerar flera hundra tusen. Det kanske säger sig självt, men det är många som blir naiva när de ser alla nummer där ute. ”Oooh, det är väl bara att köpa en dyr Rolex?”
  3. Köp dyra klockor. Att köpa en 10 år gammal Omega Seamaster kommer antagligen inte ge den traditionella 8-10% returen. Investera i riktigt dyra klockor som marknaden älskar. Det är dessa som går upp över tid, eller kanske testa vår speciella metod?

Varför ska man investera i klockor?

  • Värdeökning. Lyxklockor tenderar att gå upp i pris över tid, ofta med den simpla förklaringen ”supply and demand”. Om klockan i fråga dessutom slutar tillverkas – kommer de antagligen gå upp ännu mer!
  • En diversifierad portfölj är en bra portfölj, det vet alla. Att investera i aktier, fonder, krypto eller hus kan alla betyda värdeökning över tid. Men att diversifiera med ett par klockor är inte en dum idé.
  • Målet med en investering är såklart att tjäna pengar, men det kan dubbla som ett roligt sidoprojekt! Om du är intresserad av klockor kommer du antagligen göra ännu bättre klockköp.

En annorlunda metod

En annorlunda metod som kräver mindre kapital, men som också innebär mer risk. Inte så mycket risk i den mån att du förlorar särskilt mycket pengar, snarare att du låser upp ditt kapital i flera år, bara för att kanske inte tjäna en enda krona och förlora pengar på grund av inflationen.

Metoden går ut på att köpa limiterade klockor som slutat tillverkas. Vissa av dessa är hypade redan från release och säljs på andrahands-marknaden för dubbla eller trippla butikspriset direkt. Medan andra inte säljs slut på flera år. Det är just dessa som du ska titta på! De som du kan hämta in helt nya i andra hand för butikspriset, eller kanske till och med ännu mindre!

Titta bara på Omegas Snoopy Speedmaster (ref 3578.51.00). Det var en limiterad speedy som släpptes 2003, och tillverkades därefter i många år. Den var inte jättepopulär på den tiden och kunde lätt plockas upp för butikspriset i oanvänt skick (ibland till och med för mindre). Nu kostar den upp mot 220 000 kr (den kostade omkring 50.000  2011). Det är en värdeökning på 340% över en 12 års period!

Omega Graf klockor

Alltså kan man välja en alternativ investeringsmetod och köra på opopulära modeller som man verkligen tror på. Experterna på Klockarmband.nu tror exempelvis denna historia kommer upprepas med Omega Seamaster (210.90.42.20.01.001), eftersom det troligtvis är den sista Bond-klockan. Trots det höga butikspriset har den ändå chans att bli en riktig klassiker om några år.

Sammanfattning

Att investera i klockor kan tyckas vara enkelt, men vi tycker att man verkligen måste sätta sig in i marknaden innan man investerar. Det är trots allt ofta flera hundra tusen som måste läggas ner, de billigare klockorna är lönlösa eftersom de finns i ett så pass stort antal. Vissa undantag finns (vissa Seiko-modeller till exempel, hypas titt som tätt och går för dubbla butikspriset), men de är väldigt få.

Att investera i klockor är generellt bara lämpat för de som kan marknaden, men det kan fortfarande vara en kul investering för att diversifiera i portföljen!