4 december, 2023
Framtidens mobilnät, 5G, är äntligen här.

Att jämföra mobilabonnemang med 5G

Framtidens mobilnät, 5G, är äntligen här. 5G kommer med en rad fördelar för mobilanvändare – snabbare nät, stabilare uppkoppling och mer sömlösa upplevelser. Det innebär även att vi tar ytterligare ett steg mot ett smartare och mer uppkopplat samhälle.

Vad ska man egentligen tänka på när man skaffar sig ett abonnemang med 5G?

Hur väljer jag ett mobilabonnemang med 5G?

5G-nätet bjuder på extra snabb surf med färre avbrott och kortare laddtider. Det man behöver då är ett abonnemang med riktigt mycket surf. I de flesta mobilabonnemang idag ingår fria samtal och meddelanden inom Sverige. Det som avgör priset på abonnemanget är ofta hur mycket surf som ingår varje månad. Ett abonnemang med obegränsad surf gör det möjligt att surfa hur mycket man vill under månaden – då kan man ta vara på 5G-nätet till fullo.

Det andra man behöver tänka på är täckningen. De olika mobiloperatörerna använder sig av olika mobilnät vilket i sin tur betyder att de erbjuder olika täckning. I storstäder är täckningen ofta bäst och 5G-nätet mest utbyggt. Jämför operatörers täckningskartor på mobilabonnemanget.se för att se hur det ser ut där du befinner dig.

För att få tillgång till 5G-nätet behöver man en smartphone med stöd för 5G – de flesta nya modeller som släpps på marknaden idag har stöd för 5G.

  • Mycket surf
  • Bra täckning
  • En smartphone med stöd för 5G

Vad är 5G?

5G är den femte generationens mobilnät. Det är ett snabbare och pålitligare nät än den fjärde generationens nät, 4G. Det nya 5G-nätet efterträder inte bara 4G-nätet utan kommer även med ny innovation – det är ytterligare ett steg in i framtiden och framtidens teknik.

5G-nätet påverkar våra mobiltelefoner och hur de kan användas. Nätet ger en säker och blixtsnabb uppkoppling. Det betyder förstås att man med 5G-nätet kan surfa snabbare, minimera laddtider och ladda ner och ladda upp data snabbare och effektivare än tidigare.

5G-nätet innebär dock inte bara snabbare mobilanvändning – det påverkar hela samhällets utveckling.  Det påverkar hur snabbt data kan delas mellan olika enheter, vilket i förlängningen kan minimera bilolyckor, snabbare skicka blåljuspersonal till olycksplatser och lättare upptäcka naturkatastrofer som är på väg att inträffa.

Ett av företagen bakom utbyggnaden och utvecklingen av 5G-nätet runt om i världen är svenska Ericsson. Enligt Ericsson kommer 5G-nätet vara en del av vår utveckling mot ett smartare, säkrare, mer uppkopplat, mer hållbart samhälle, se https://www.ericsson.com/en/5g.