16 juli, 2024
tre svenska ekonomiböcker

Tre bra svenska ekonomiböcker

Vi tipsade tidigare om Rich Dad Poor Dad och Warren Buffets letter to Shareholders som exempel på bra ekonomiböcker. Men hur ser det ut med böcker som fokuserar på den svenska marknaden och för svenska förutsättningar? Spara och Placera listar våra tre svenska favoriter!

1: Gör ditt barn rikt

Gör ditt barn rikt (Jan Bolmesson och Charlie Söderberg) är en läsvärd bok som passar för de flesta barnfamiljer. Boken behandlar dels saker som exempelvis barnspar men också saker som att hur du lär ut rätt mindset till barnen. För vad hjälper det om du ska överlämna en större slant till barnet på dess 18-årsdag och hen bränner allt på vin, kvinnor och sång? Boken behandlar alltså pedagogiska poänger med veckopeng och målsparande, vilket får mig att komma ihåg en sak från min egen barndom:

Jag ville väldigt gärna ha en speciell bandspelare. Jag klippte gräsmattor, sparade veckopeng, hjälpte till i köket osv och fick strax före jul ihop pengen så jag kunde köpa bandspelaren. Pappa sa att ”den kommer säkert på rea i mellandagarna, vänta två veckor så får du den billigare” och rea, det förstod jag ju! Sedan kom tomten med denna bandspelare i ett hårt paket – och det var den bästa present jag någonsin fått – för jag kunde direkt relatera till vilket (för mig) hårt arbete som låg bakom presenten! Där lärde pappa mig en mycket nyttig ekonomisk läxa!

2: Investeringsguiden

Investeringsguiden: Så kommer du igång med ditt sparande (Anna Svahn och Linnéa Schmidt). En bok av många kring sparande som på ett pedagogiskt sätt beskriver hur du startar ett sparande. Allt från att välja rätt kontotyp till att spara pengar i råvaror som till exempel guld.

Varför vi har valt ut just den här boken är för att den har två kvinnliga författare. Det flesta böcker inom ekonomi skrivs av män – för män. Det är viktigt för kvinnor att bryta den osynliga könsbarriären inom investeringar. Kvinnor har en lägre livstidslön än män ”pga orsaker” och kvinnor lever dessutom längre än män – kvinnor måste ta tag i sitt pensionssparande på egen hand.

Anna och Linnéa driver, förutom att skriva ekonomiböcker, ett nätverk på Facebook med över 100.000 medlemmar, där de inspirerar kvinnor att komma igång med sitt sparande.

3: Så här blir du miljonär i hängmattan

Så här blir du miljonär i hängmattan (Per Börjesson). En lättläst pocketbok som på ett pedagogiskt sätt försöker lära ut hur du kan lyckas med aktieaffärer. Per är sedan 1986 VD för investmentbolaget Spiltan, och är känd för att kritisera banker och fondförvaltares agerande mot sina kunder, genom till exempel dyra fondavgifter och andra dolda avgifter. Pers ekonomiböcker har sålts i över 200 000 exemplar och lär ut att ”alla kan bli rika på börsen, bara man inte har bråttom”!