30 september, 2023
Holl koll på kostnaderna på dina abonnemang!

Håll koll på dina abonnemang!

Varje år går jag igenom min ekonomi och ”optimerar” det inför det nya året. Jag har för vana att alltid titta på ekonomin i samband med nyår – på så sätt glömmer jag inte bort det eller skjuter på det. Som vanligt slutade övningen med att jag bytte minst ett av mina abonnemang!

Mobilabonnemang

Vet du hur mobiltelefonbolagen egentligen tjänar sina pengar? Deras inkomster kommer från att du som konsument köper alldeles för stora dataabonnemang – du betalar för 40 GB per månad, men du utnyttjar bara 20 GB. Multiplicerat med hundratusentals kunder blir detta en skön slant för bolagen.

Att ”optimera” mobilabonnemanget äe alltså enkelt – hur mycket data använder du egentligen? Det finns massvis med olika mobiloperatörer som skivar korven på längden och tvären. Det är alltid något som har ett bra nykundserbjudande just när det passar dig att byta. Att vara en otrogen kund lönar sig. Kolla över mobilabonnemangen en gång om året och byt till en operatör som för tillfället ger dig bästa pris.

Försäkringar

Ta för vana att jämföra försäkringarna också varje år. Det är ett sorts abonnemang det med – abonnemangsbusinessen bygger på att sälja dig en produkt som du av lättja förlänger år efter år efter år. Givna kandidater att titta över är att hitta billigaste hundförsäkringen, hemförsäkringen och bilförsäkringen.

TV-abonnemang

Ett tredje exempel på abonnemang där det går att spara pengar på är TV-kanalerna.

Fifty-seven channels and nothin’ on
Fifty-seven channels and nothin’…
/Bruce Springsteen

Handen på hjärtat – du har det där megamaxade kanalprogrammet ”för att det är ballt att ha många kanaler”, men hur många kollar du ens på? Tittar du ens på linjär-tv (som är utdöende) eller streamar du dina filmer utan jobbiga reklamavbrott? Det finns så många bra tjänster man kan ha i stället med film-on-demand. Linjär-tv kanske duger för nyheterna, ungefär.

P:s: Jag har också för vana att kolla upp min allmäna hälsa i samband med nyår (för att inte skjuta på det). I år skippar jag dock det pga Corona.