4 december, 2023
Tre vanliga reserelaterade kreditkort i Sverige: MasterCard, VISA och American Express

Kreditkort: Så funkar det!

Har du någon gång funderat på hur det här med kreditkort egentligen fungerar? Ett kortnätverk är den infrastruktur som krävs för betalning med kontokort. Det finns två olika system av olika kortnätverk. Spara och Placera reder ut begreppen!

Kontokort

Ta och titta på ditt bankkort. Chansen är extremt stor att du har en Visa eller Mastercard logotyp på det. Varför står det där, när du egentligen inte har någon relation med det företaget? Och varför står det aldrig American Express på det kortet du får av banken?

Kontokort är ett samlingsnamn för tre typer av kort

  1. Bankkort, som är kopplat direkt till ditt konto.
  2. Betalkort, som låter dig betala med kortet och får en månatlig faktura
  3. Kreditkort, som är ett (bank)kort med kredit. Räntan är hög, använd inte dessa kort för att låna pengar utan betala av hela skulden varje månad!

Infrastruktur

För att du ska kunna handla med ditt kort, så krävs det en ganska rejält infrastruktur på plats. I ett kortnätverk är det fyra aktörer som agerar:

  1. Kortutgivaren: vanligen en bank, som har ett avtal med kortinnehavaren.
  2. Kortinnehavaren: Du – har ett avtal med kortutgivaren
  3. Kortinlösaren: ett finansiellt institut, som har avtal med säljaren
  4. Säljaren: företaget du handlar hos – har avtal med kortinlösaren

När du går och handlar din pizza med ditt kort så ser systemet till att du betalar till banken/kortutgivaren (eller får en skuld till banken, om du betalar med kreditkort), medan pizzabagaren får sina pengar av kortinlösaren. Kortutgivaren och kortinlösaren gör därefter en reglering av sina mellanhavanden. Exempel på sådant fyrpartsnätverk är Visa och Mastercard. Till synes är dessa kort väldigt lika. På Crediwizz.com kan man läsa mer om de små detaljerna som skiljer  – det handlar bland annat om den inbyggda reseförsäkring som finns i många kreditkort.

Kreditkort i trepartsnätverk

Det finns också trepartsnätverk. Skillnaden mellan detta och modellen ovan är att samma bolag agerar både inlösare och kortutgivare. Ett trepartsnätverk är ett slutet nätverk i så måtto att det inte tillåter någon annan aktör att ge ut och lösa in aktuellt kort. Exempel på dessa nätverk är American Express, samt i Sverige lite mer okända Diners Club och Discover Card. Här har alltså du som kortinnehavare gjort ett avtal direkt med American Express, som i sin tur gjort ett avtal direkt med Säljaren.