26 juli, 2024
samlingslån

Fem tips för att lyckas med ett samlingslån

Läs vår guide hur man ska tänka och vilken som är den bästa strategin när man söker efter ett samlingslån för att baka ihop småskulder till ett större lån med lägre ränta. Vi tar upp flera tips som kan förbättra dina chanser rejält när det kommer till att hitta ett lån där du kan minimera dina kreditkostnader varje månad och få en bättre vardagsekonomi.

1: Vänd dig till en låneförmedlare

Det mest effektiva sättet att få ett bra samlingslån är att vända sig till en låneförmedlare som jämför långivare och sen presenterar låneerbjudanden till dig från flera långivare. På så sätt kan du vara säker på att du får lägsta möjliga ränta på ditt samlingslån och du behöver inte vända dig flera långivare och skicka in flera låneansökningar. Förutom att du sparar en massa dig till genom att vända sig till en låneförmedlare så finns det också en väldigt viktig faktor att det bara sker 1 kreditupplysning i sambandet med lånet. En kreditupplysning kan nämligen vara skadligt för ditt kreditbetyg om man tar väldigt många under en kort period då det skickar varningssignaler till banken.

2: Förbättra din kreditvärdighet

Detta är A och O när det är dags för dig att ansöka om ett samlingslån och kommer vara avgörande för att du ska kunna få flera bra låneerbjudanden presenterade för dig. När bankerna tar en kreditupplysning och kollar på din kreditvärdighet så tar man många faktorer i beräkning för att avgöra hur bra kreditvärdighet du har. Kreditupplysningen som långivaren kollar på kan ses som en riskprognos och speglar din kreditrisk och framtida betalningsförmåga.

Som låntagare bör man ha en riskprognos på 4% eller bättre för att det ska kunna klassas som bra. Har du sämre än 4% bör du kolla över din ekonomi och försöka förbättra ditt kreditbetyg innan du vänder dig till en låneförmedlare.

Du kan vända dig till minuc.se och beställa en ”Min Upplysning” som kostar 29 kr. Detta är en kreditupplysning på dig själv där UC har tagit fram ett nytt verktyg där man kan se sin UC-Score, ett liknande system som bankernas riskprognoser. Här kan du se hur du ligger till och är ett bra sätt att avgöra om du behöver ta till åtgärder för att förbättra ditt kreditbetyg innan du ansöker om ett lån. Faktorer som kan dra ner ditt kreditbetyg är bland annat kreditkortsskulder, att man har för många förfrågningar hos UC, att man har ett för stort underskott av kapital etc. Ett tips är att försöka undvika nya UC-förfrågningar (dessa försvinner efter 12 månader), rensa bort dina kreditkortsskulder, sänka övriga låneskulder som syns i kreditupplysningen och vänta tills UC har uppdaterat sina system igen och se om ditt kreditbetyg har förbättrats.

Bankernas riskprognos

RiskprognosBetyg
0,1%Utmärkt
0,2% – 0,9%Mycket bra
1,0% – 4.0%Bra
4,1% – 25,0%Mindre bra
25,1% – 100%Svag

3: Välj en återbetalningstid som passar din ekonomi

Använd låneförmedlarnas lånekalkylator för att få ett hum om hur mycket du behöver betala tillbaka varje månad i relation med en bestämd återbetalningstid. Det är viktigt att du kan följa din avbetalningsplan för att undvika dröjsmåls- och inkassoavgifter. Om du har en ansträngd ekonomi och svårt att få ihop din vardagsekonomi bör du ansöka om en längre återbetalningstid på lånet och därmed också få en lägre amorteringskostnad varje månad. Läs mer om hur du kan minska dina utgifter för att snabbare kunna betala av din låneskuld.

Även om du skulle välja en längre återbetalningstid så kan du alltid göra större avbetalningar eller betala av hela lånet i förtid om du så skulle önska utan att det kostar dig något extra. Till skillnad mot bolån så kostar det inget att förtidslösa ett privatlån utan säkerhet.

4: Jämför låneförmedlarnas samarbetspartners

Det finns en uppsjö av låneförmedlare på den svenska lånemarknaden, t.ex. Lendo, Zmarta, Advisa etc. För en låntagare så kan det vara svårt att avgöra vilken av dem man ska välja vid ett samlingslån. Det som man bör ha i åtanke är att förstå hur många anslutna långivare som varje låneförmedlare har och vilka typer av långivare dessa är, t.ex. om det är högrisk- eller lågriskbanker, hur många accepterar betalningsanmärkningar etc. För ju fler samarbetspartners som är anslutna desto större chans är det för dig att du får ett låneerbjudanden som du faktiskt är nöjd med.

Den låneförmedlare som jämför flest banker idag är Advisa och är en av de populäraste låneförmedlarna på svenska lånemarknaden.

5: Få bättre erbjudanden med en medsökande

En bra strategi att få fler låneerbjudanden och en lägre ränta är att lägga till en medsökande på ditt samlingslån. Detta gillar långivarna då ytterligare en inkomst adderas till lånet och din framtida betalningsförmåga ökar markant.

För den medsökande så innebär det att man är solidariskt betalningsansvarig för lånet tillsammans med dig som huvudlåntagare. Tänk på att om du skulle hamna i ekonomisk knipa och inte kan betala tillbaka lånet så kommer banken att kräva pengar från den medsökande.