15 juli, 2024
Nordea Logotype

Tre alternativ till Avanza och Nordnet

Här i familjen så sköter Spara sina investeringar hos Avanza, medan Placera har både Nordnet och Avanza. Nordnet av gammal vana (det är där pensionsfonderna har hamnat bland annat) medan Avanza är bättre för bland annan onoterade aktier. Avanza och Nordnet är helt klart de populäraste nätmäklarna i Sverige. Men det finns såklart utmanare. Vi tittar vidare på tre alternativ – Nordea, Pareto och Aktieinvest!

1: Nordea

På både Avanza och Nordnet kan du byta courtageklass. På Avanza en gång om dagen, på Nordnet en gång i månaden. Något sådant behöver du inte hålla koll på hos Nordea! Du får alltid automatiskt lägsta pris och kan därför blanda mellan stora och små affärer under dagen utan problem!

Nordea är också mycket snabbare att återbetala utländsk källskatt om du äger utländska aktier i en kapitalförsäkring.

Ovanstående argument borde vara nog för att man egentligen skulle flytta sin aktiehandel till Nordea – om det inte vore att Placera bojkottade Nordea sedan tidigt 2000-tal! Varför kommer jag faktiskt inte riktigt ihåg, men man är ju långsint… skämt åsido, en person med många transaktioner och handel i utländska bolag ska definitivt kolla upp om Nordea passar honom eller henne!

2: Pareto

Om du är en aktiv investerare/trejder med en större aktieportfölj så kan Pareto vara av intresse för dig – deras minimicouratge är nämligen 39 kronor och du måste göra många affärer (52 st)  i månaden för att få detta pris.

Det låter ju inte bra alls! Varför tar vi upp denna nätmäklare i vår lista över utmanare?

Jo, en stor fördel med Pareto är att du kan ha ett valutakonto på din ISK! Om du handlar mycket med ”stora belopp” i utländska aktier så är det stor risk att valutakursväxlingarna på varje affär ”äter upp din vinst” på Nordnet eller Avanza. På Pareto har du inte denna kostnad, och det kan mycket väl vara värt den högre courtagenivån! Du betalar istället bara växlingsavgift för din nettoposition i slutet av dagen.

3: Aktieinvest

Vi trodde att Aktieinvest ägdes av Aktiespararna, men så är ej fallet längre. Tur att det finns andra som har koll på att Aktieinvest numera ägs av Pareto!

Aktieinvests stora fördel är att du här kan ”äga” delar av aktier. Vi sätter ”äga” inom citationstecken, för givetvis kan inte du äga en fjärdels aktie i ett bolag – hur skulle det exempelvis gå till på röstningen på bolagsstämman? Hur det går till bakom kulisserna vet vi alltså inte, men det är ett mycket intressant koncept som gör att det går att köpa fraktioner av aktier. Perfekt sätt om man exempelvis vill månadsspara för ett bestämt belopp. Nu köper du andelar i aktier på samma sätt som man annars köper fondandelar. Ett bra sätt för nybörjare att komma in i aktiehandel också!