19 juni, 2024
Förbättra ditt sparande

Förbättra ditt sparande genom 3 enkla steg

Coronakrisen har verkligen visat på vikten av att ha ett sparande. Vi kanske inte behöver planera för en global pandemi varje kvart, covid-19 har ju varit en Black Swan. Men alla behöver vi en buffert för oförutsedda utgifter. Tillsammans med Sparapengar.se ger vi dig idag våra tre bästa tips hur du kommer igång och förbättrar ditt sparande.

1: Programmera din hjärna för ett sparande

Du ska kontakta din bank och öppna upp två nya konton. Vi ska dels ha ett konto för buffert/paniksparande, oc dels ett konto för ett målsparande

  1. Till buffert/paniksparkontot ska du överföra 5% av din lön varje månad, så fort lönen hamnar på kontot! Om du ger dig själv två ”betalningsfria” månader (sommar och jul) så har du efter bara två år en hel månadslön i reserv på detta konto. Snacka om att då ha en bra buffert – tänk om du åker på en dyr tandläkarräkning eller någon annan olycka, vad skönt att då ha denna panikpeng!
  2. Målsparande betyder som det låter – du sparar till ett mål! Slut är de tiderna när du tar sommarsemestern eller den nya teven på avbetalning. Avbetalning betyder räntor, kostnader och att du låser upp din ekonomiska flexibilitet.Här bestämmer du själv hur mycket du ska sätta av varje månad, så att du når ditt mål.

2: Minska kostnaderna och öka intäkterna

Det är oftast lättare att minska på utgifterna än att öka intäkterna. Javisst, du kanske kan jobba övertid eller ta ett extrajobb – har du den möjligheten så gör det! Att uppehålla sig på jobbet gör ju att du faktiskt inte har tid att ”göra dumheter” och slösa bort pengar på fritiden. Alla ökade intäkter och minskade kostnader tar vi och sparar. I första hand betalar vi av dyra onödiga lån som vi kan ha (mer om det nedan). I andra hand spar vi pengarna till målsparandet eller buffertkontot.

3: Fokus på avkastning

När vi nu programmerat oss till rätt mindset för att spara, så ska vi nu fokusera på få pengarna att avkasta. Räntan på sparkontot är ju tyvärr noll nuförtiden, så där ska vi inte ha några större slantar än som sagt just buffert och målsparandet. Nu när två år har gått, och vi har fyllt upp buffertkontot så vi har en månadslön där, så ska vi flytta över detta sparade till annan fokus. Om vi har några lån (förutom kanske bostadslån) så ska vi betala av dessa så fort som möjligt. Att betala av på lån är också ett sparande. Att sluta betala räntor är att minska på en negativ avkastning.

Om vi inte har några lån, så ska vi i stället stoppa in pengarna på aktiemarknaden. Om du har intresse för aktier, så kan du försöka dig med stockpicking. Kan du inget om aktier, så stoppar vi in månadssparandet i fonder istället. Svårare än så är det inte.