16 juli, 2024
Louis Vuitton

Bekämpa fattigdom, inte rikedom!

En av det röda lagets ”största tänkare” (nåja) Daniel Swedin twittrade för någon dag sedan följande, där han tydligen hade läst en artikel i Expressen. För er som inte vet vem herr Swedin är, så är han numera politisk redaktör för Arbetet, tidigare ledarskribent på Aftonbladet och före detta talskrivare åt Stefan Löfven:

Daniel Swedin

Tydligen är det jättejättedåligt att Louis Vittonbutiken i Stockholm tjänar 300.000 kr i vinst per dag. Det verkar som att all denna vinst beror på att de rika på något sätt förvägrar barnen i förskolorna mjölk. Varför artikeln illustrerars med Rolex och Cucci och inte väskor från Louis Vuitton kan man ju fundera på…

Så låt oss räkna på det hela. Jag har tankat hem årsredovisningen för Louis Vuitton AB för år 2021 och 2020!

Löneskatter och arbetsgivaravgifter

Louis Vuitton AB har 50% kvinnor och 50% män i styrelsen. Personalen består av 21 kvinnor och fyra män, inte något för vänstern att klaga på vad gäller patriarkatet där inte!

Styrelsen tar ut noll kronor i lön. Lönerna för de anställda är totalt 8.311.501 kr, och sociala kostnaderna (läs: Arbetsgivaravgifter) är 2.681.707 kr.

Man får mycket mjölk för 2.6 miljoner kronor. Men vänta – det kommer mer!

Lönekostnaderna var som sagt 8.3 mille, och totalt 25 anställda: Det blir en årslön på 332 000 kr i snitt, eller en snittlön på 27.000 kr/månad. Nu får vi såklart spekulera lite, givetvis har inte alla anställda samma lön, men något ska vi räkna på… För skattetabell 30 (vanligaste i Stockholm) skall man betala 5.500 kr i skatt på 27.000 kr i månadslön (20%).

5.500 kr * 12 månader * 25 anställda = 1 650 000 kr i löneskatter. Även det blir mycket mjölk. Löneskatter plus arbetsgivaravgifter är nu uppe på dryga 4 miljoner. Men vänta, det kommer mer!

Moms

Försäljningen (exklusive moms) i butiken var 2021 hela 187 miljoner kronor. Det är en väldans massa pengar. Till det kommer försäljningen online på 131 miljoner kronor, eller om man så vill en totalomsättning på 319 miljoner kronor!

På dessa pengar har slutkunderna betalt moms. 25% extra lägger staten på i en ren omsättningsskatt. Nästan 80 miljoner kronor i enbart moms! Men innan någon protesterar, ja en viss del av försäljningen är till utländska turister, som kan begära momsen åter. Bolaget anger att ”den lokala kundkretsen representerar 96% av kundbasen”, om det är i antal personer eller i omsättning vet jag inte.

Men vi måste ju gå på något, så låt oss gissa att 96% av omsättningen momsas till slut: För 76 miljoner kronor får man väldigt mycket mjölk!

Löpande totalen löneskatter, arbetsgivaravgifter och moms är nu uppe på (minst) 80 miljoner kronor. Men vänta, det kommer mer!

Företagets vinstskatt

Louis Vuitton AB är ett ”duktigt” företag då de inte smusslar med konstiga upplägg utan betalar bra med skatt på företagets årliga vinst. Inte ens det kan vänstern slå ner på.  Resultatet före skatt var 108 miljoner kronor, vilket tydligen Expressen delat med 365 dagar för att komma fram till att butiken har en daglig vinst på 300 000 kr.  Detta visar dock att så kallade journalister inte kan räkna, butiken stod dels för bara 60% av företagets omsättning. Dels vet vi inte heller vilken del av företaget (butik eller online) som har bäst vinstmarginal.

Rätt rubrik hade varit att Louis Vuitton AB tjänar 300 000 kr om dagen, inte att butiken gör det. Men skit samma!

På dessa 108 miljoner kronor företaget gjorde i vinst betalade man bolagsskatt på dryga 22 miljoner kronor.  Man får mycket mjölk för 22 miljoner kronor!

Löpande totalen löneskatter, arbetsgivaravgifter, moms och bolagsskatt är alltså över 100 miljoner kronor, i ett enda företag som säljer överprisade skinnväskor till Sveriges rikaste personer. Uppenbarligen behöver Sverige sätta upp fler personer på listan över Sveriges rikaste människor, inte färre, om vi ska ha råd att ge ungarna mjölk i skolan.

Bekämpa fattigdomen, bekämpa inte rikedomen!